Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Könssegregationen på skolorna i Gazaremsan ska bli strängare, har Hamas beslutat. Bilden är från en lektion i UNRWA:s grundskola i Shati i tisdags. Foto: Hatem Moussa / AP / Scanpix

Ökad islamisering av Gazas skolor

Flickor över nio år får inte gå i skola tillsammans med pojkar och bör inte ha manliga lärare. Det har Hamas, den islamistiska terroristgrupp som regerar på Gazaremsan, beslutat. Skolor som har kontakter med Israel hotas också med hårda straff.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 apr 2013

Den nya skollagen innebär att flickor från årskurs fyra, vid nio års ålder, inte längre får gå i samma skolklass som pojkar och målet är att de inte ska undervisas av manliga lärare. I nuläget sker könsuppdelningen i årskurs sju i offentliga skolor och privata skolor har egna regler. Den nya lagen omfattar alla skolor, även kristna skolor och de som drivs av FN:s flyktingorgan UNRWA, men de privata skolorna får ett år på sig att anpassa sig till lagändringarna, som offentliggjordes vid en presskonferens 31 mars.
– Vi är ett muslimskt folk. Vi behöver inte göra människor till muslimer och vi gör vad som tjänar vårt folk och deras kultur, säger Waleed Mezher, rådgivare vid utbildningsdepartementet i Gaza, till Reuters.

Mezher förklarar för Al-Monitor att lagstiftningen syftar till att fastslå något som tillhör den palestinska kulturen.
– Det palestinska samhällets seder och traditioner, i tillägg till islams läror, kräver könssegregation, säger Mezher, som också hävdar att forskning visat att både pojkar och flickor får bättre skolresultat av att gå i könsuppdelade klasser.

Den nya lagen är det senaste tecknet på ökad islamisering i Gaza, med inskränkningar i friheten för flickor och kvinnor som följd, och människorättsgrupper oroas över utvecklingen. Hamas har tidigare bland annat förbjudit manliga frisörer att klippa kvinnor och försökt tvinga kvinnliga universitetsstudenter att bära slöja, ett förbud som de backade från efter protester. I veckan skulle ett FN-arrangerat maratonlopp hållas i Gaza, men efter att Hamas förbjudit kvinnor att delta i loppet meddelade UNRWA att loppet ställs in.

Hamas möter hård kritik från kvinnorättsorganisationer för sitt agerande.
– De är fundamentalister som tror att islam säger att kvinnor måste stanna hemma och inte får gå ut utan slöja. De vill att varje del av samhället ska vara under deras kontroll, även det civila samhället, de unga och kvinnorna, säger Hala Qishawi, direktor vid Women's Affairs Center i Gaza till The Telegraph.
– Det som är oroande är att det tycks ha blivit en prioritet att driva igenom dessa islamistiska restriktioner för kvinnorna. Det är förstås djupt oroande, säger Qishawi.

Enligt den nya skollagen får inte heller någon skola i Gazaremsan ta emot bidrag för att uppmuntra till en normalisering av relationen till Israel. Det kan leda till tio års fängelse och böter, rapporterar New York Times.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier