Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Öholms krönika fick stor spridning

Såväl Dagens Nyheter och Expressen som nyhetstjänsten Omni har rapporterat om Siewert Öholms krönika i Världen idag. Han berättar att han fått ta emot både beröm och en del påhopp för sin text.

Nyheter · Publicerad 20:01, 21 feb 2016

I texten skriver Siewert Öholm om Melodifestivalen och om två av tävlingens huvudpersoner; Gina Dirawi och Christer Björkman. Han är starkt kritisk till den agenda som han menar att programmet har att ta strid mot vissa normer.

Texten har engagerat tusentals personer på sociaa medier och har både gillats och kritiserats.

– Jag har i vissa kommentarer framställts vulgärt och har sett formuleringar av typen ”Siewert ska dö”.

– Men jag har också fått kolossalt mycket positiva reaktioner, konstaterar Siewert Öholm.

När du började skriva den här texten, vilket var ditt ärende?

– Jag menar att det pågått en flerårig indoktrineringskamp där Melodifestivalen använts som redskap. Men där är jag noga att skilja på Gina Dirawis skicklighet och på programmets underliggande budskap.

Vad är det för underliggande budskap du menar att man har?

– Jag menar att det finns en normkritik, jag exemplifierar med samkönade äktenskap där man för några år sedan hade med Jonas Gardell och Mark Levengood i ett fejkat bröllop. Där deltog både SVT och Christer Björkman och Mellon i en medveten kampanj för ett politiskt beslut. Ett beslut som från kristen synpunkt inte är förenligt med Bibeln, säger Siewert Öholm som själv förespråkar en civilrättslig ordning i äktenskapsfrågan.

Öholm är både i krönikan och i de intervjuer som gjorts i andra medier tydlig med att han har stor respekt för Gina Dirawi.

– Jag kan bara konstatera att hon är en naturbegåvning och superskicklig, säger han, men påpekar att han ifrågasätter att man lyfter fram att hon är muslim och palestinier.

I många andra sammanhang är en persons etnicitet och tro oviktig, menar han.

Siewert Öholm framför också ett ganska radikalt förslag, nämligen att lägga ner Melodifestivalen.

– Mellon har överlevt sig själv, och den kostar förfärligt mycket.

Men den är otroligt populär och deltävlingarna har upp emot tre miljoner tittare ...

– Det är en populistisk tanke att antalet tittare avgör värdet. Det behöver inte vara så, public service har en grundläggande skyldighet att tänka precis tvärtom. Det som inte kommersiella kanaler tar upp ska public service göra, säger han och tillägger:

– Jag skulle också vilja kräva en öppen redovisning av vad Melodifestivalen kostar och hur Christer Björkmans avtal ser ut.

Bibliska värden återvänder i coronas spår

Ledare Många länder har de senaste veckorna infört drastiska begränsningar av medborgarnas rörelsefrihet.... onsdag 1/4 00:00

Kraftfullt försvar för fåken

Språk. Det hotade ordet fåk – som provinsiellt betyder yrsnö eller snöstorm – är det i särklass hittills... måndag 30/3 07:00

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som... onsdag 1/4 00:10

Vem har gjort mest gott – Bill Gates eller Moder Teresa?

Arbetslivskrönika Moder Teresa är en av vår tids stora humanitära hjältar. Med Calcutta (i dag Kolkata), Indien, som...