Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Ofödd överlevde abort – väcker etiska frågor

En kvinna i Stockholm som gjort en medicinsk abort upptäckte att fostret överlevt. När hon vid ett nytt ultraljud såg den oföddes armar, ben och näsa blev hon osäker.

– Jag hade ju bestämt mig och tagit det här beslutet. Men nu när jag fick möjligheten att behålla det här barnet så känns det hemskt, säger hon till Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 13:26, 7 dec 2020

Kvinnan säger att aborten berodde på en pågående separation och en flytt. När hon mötte läkare för att kontrollera vad som hänt efter abortförsöket fick hon veta att barnet var friskt, hade en bra tillväxtkurva och ett hjärta som klappade på som det skulle, skriver tidningen.

– Läkaren sa att det kunde vara bra om jag tittade på ultraljudet för att verkligen förstå vad som hade hänt, att fostret fortfarande levde. Det ångrar jag att jag gjorde i dag, för där såg jag armar och ben, till och med en näsa. Jag önskar kanske att jag kunde fått ett kuratorssamtal eller så, säger kvinnan till Aftonbladet.

Helena Kopp-Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet, uppger för Aftonbladet att ”risken” att graviditeten fortsätter trots en medicinsk abort ligger på mellan 0,1 och 0,3 procent

– Det är extremt ovanligt. Men det är därför vi säger till kvinnorna att göra ett graviditetstest hemma efter två till fyra veckor så man gott och väl hinner göra en ny abort.

I Aftonbladets artikel i helgen uppgav kvinnan att hon under måndagen skulle genomgå en till abort, denna gång i form av en ”skrapning”.

– Jag känner mig inte riktigt redo att göra skrapningen på måndag, samtidigt så måste jag göra det nu innan det blir för sent, sade hon.

På tidningens Facebooksida uttrycker de flesta en förhoppning om att kvinnan ska få all hjälp hon nu behöver efter det inträffade. En person skriver:

”Nog lätt att glömma bort att det är en livs levande varelse som lever inne i magen. Hoppas mamman får allt stöd hon så väl behöver nu.”

Tveksamhet kring abort har också aktualiserats nyligen i samband med att influencern Bianca Ingrosso i tv-programmet Wahlgrens värld berättade om sin vånda inför en abort.

Trots att hon och hennes pojkvän båda ska ha känt sig redo att bli föräldrar valde hon att inte behålla barnet. Till en början framstod det som att Ingrosso pressats av sin pojkvän att välja abort. Senare menade hon i ett Instagraminlägg att de var överens om beslutet.

I programmet sade hon dock att hon vill bli gravid snart igen och att hon aldrig vill göra en abort igen.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

Israelernas styrka: argumentation

Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier