Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Danmarks vaccinationspass väcker blandade reaktioner. Foto: Johan Nilsson/TT

Oenighet om coronapass när Danmark öppnar upp

Grundskoleelever får återvända till skolbänkarna på heltid och bröllopsfester kan pågå fram till småtimmarna.

Danmark lättar på sina pandemirestriktioner, men det finns en oenighet bland folketingspartierna kring det coronapass som krävs för att exempelvis få gå på gym eller bio.

Nyheter · Publicerad 16:29, 7 maj 2021

– Vi har nått en överenskommelse för återöppning som har sin utgångspunkt i den gynnsamma situation som vi har i Danmark, sade justitieminister Nick Hækkerup (S) på en presskonferens under natten till tisdag.

Det krävdes en nattmangling för att få till ett avtal om flera lättnader av Danmarks coronarestriktioner, men alla folketingspartier förutom Nye Borgerlige är nu överens.

På torsdag får Danmarks grundskoleelever åter gå tillbaka till sina skolbänkar på heltid. Hittills har eleverna i årskurs 5–8 endast varit i skolan på halvtid. Den 21 maj öppnar även gymnasierna igen.

Samtidigt finns det en oenighet bland partierna kring det coronapass som krävs för att exempelvis få träna på gym, gå på teater eller besöka en bio. Coronapasset ska bevisa att en person är färdigvaccinerad mot covid-19, alternativt har testat negativt eller redan har varit smittad med viruset.

– Det finns fortfarande en oenighet om hur coronapasset ska användas, vilket i våra ögon i vissa fall går för långt, säger Jakob Ellemann-Jensen, partiledare för det borgerliga oppositionspartiet Venstre.

Oppositionskollegan Dansk Folkeparti anser dock att coronapasset är en nödvändighet för att kunna öppna samhället snabbare än vad som tidigare har aviserats från den socialdemokratiska regeringens sida.

– Just nu är det en förutsättning för återöppningen att många kan testas och därmed ha ett coronapass. Men vi måste redan nu diskutera hur vi fasar ut det igen, säger partiledaren Kristian Thulesen Dahl.

Enhedslisten – ett av regeringens stödpartier – är inte förtjust i coronapasset, men kan leva med lösningen för tillfället.

– Vi hade gärna sett att det fasades ut, men nu betonades det återigen att det finns en solnedgångsklausul (tidsbegränsning). Så till augusti upphör det att gälla för annat än resor, säger Peder Hvelplund, partiets talesperson i coronafrågor.

Danmark höjer även gränsen för hur många människor som får samlas inomhus till 25 personer, medan den nya gränsen utomhus blir 75. Regeln att privata fester inte får pågå efter klockan 23 slopas också, vilket innebär att exempelvis bröllopsfester nu kan pågå hela natten.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00