Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Odell tar ställning för samvetsfrihet

Den kristdemokratiske partiledarkandidaten Mats Odell tydliggjorde i Ekots lördagsintervju att han vill se ett införande av samvetsfrihet för vårdpersonal i Sverige. Han fick också svara på frågor om hur han förhåller sig till den så kallade "kristna högern" inom partiet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 nov 2011

– Vi ska absolut inte bli ett smalt värdekonservativt parti, sa han.
Kampen om partiledarposten inom Kristdemokraterna går vidare, Världen idag har tidigare berättat om de troliga laguppställningarna i partitoppen i händelse av att Göran Hägglund bibehåller sin plats eller om Mats Odell får förtroendet att leda partiet. 
I en debattartikel på Svd Brännpunkt i lördags kommunicerade Mats Odell sin vision för KD som i mätning efter mätning ligger på eller under fyraprocentsspärren.
”Vi ska så långt möjligt flytta besluten till familjerna och stärka det personliga ansvarstagandet. Vi utmanar dem som anser att principer om kommenderad jämställdhet eller en fundamentalistisk arbetslinje står över familjens egna livsval”, skrev han. 

Odell menar att partiet måste breddas för att beröra frågor som ligger utanför socialdepartementets ansvarsområden, han betonade i lördagens radiointervju behovet av att fokusera på företagarfrågor och skriver i sin debattartikel att skattesystemet behöver reformeras för att företag ska kunna växa. Han understryker också behovet av ett parti som talar om den etiska dimensionen i samhällsdebatten. Att han skulle ha någon särskild koppling till ”högerkristna krafter” som han anklagats för förnekade han i Ekotintervjun. 
Odell sade sig istället vilja bredda partiet för att tilltala fler men förnekade inte sin egen kristna tro.
– Det är en stor tillgång för mig i min vardag att jag har en personlig tro, sa han.

Han uppgav att KD inte vill sänka abortgränsen, men att Sverige behöver införa samvetsfrihet som ger vårdpersonal rätt att avstå från att medverka vid aborter.
– Om du har personal som gör det fast de inte vill så blir det en mycket dålig kvalitet för de inblandade, sa Odell som de senaste veckorna rest runt till en stor del av KD-distrikten för att samtala med partimedlenmar inför partiets riksting i slutet av januari. Då avgörs om det är Göran Hägglund eller Mats Odell som ska leda partiet mot valet 2014.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.