Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

I dag finns gott om laktosfria alternativ i mjölkhyllorna. Foto: Helena Landstedt / TT

Oatly säger nej till israeliskt samarbete

Det svenska havredrycksföretaget Oatly ska avsluta samarbetet med en israelisk leverantör efter högljudd kritik från bland annat Palestina­aktivister. Samtidigt fortsätter man att arbeta med leverantörer från länder som Kina, Vietnam och Etiopien.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 feb 2015

Företaget Oatly har väckt stor uppmärksamhet efter att man hamnat i bråk med svensk mjölk­industri som stämt Oatly i Marknads­domstolen för att man vill framställa sin dryck som bättre än mjölk.

I skuggan av det har något av en påtryckningskampanj på sociala medier riktats mot Oatly för att man i vissa av sina produkter använder D-vitamin som har Israel som ursprungsland.

Flera personer har på Twitter, Facebook och via mail deklarerat att man inte kommer att köpa företagets produkter förrän man byter bort den israeliska leverantören.
"Vill bara uppmärksamma er om att vi i Norden tror på mänskligheten mer än vitamin D", skriver en person till Oatly på Facebook. "Dricker hellre mjölk med laktos och få magont i en vecka än att dricka blod från oskyldiga barn", skriver en annan.

Anna Wester på Palestina­grupp­erna bloggar om att hon tagit kontakt med företaget och deklarerat bojkott tills något ändras.

Och nu har Oatly också berättat i olika kanaler att en förändring är på gång. "Vi har nu hittat en alternativ leverantör som vi väntar leveransbesked från", meddelade man en aktivist på Twitter i slutet av januari.

Men man får nu hård kritik på sociala medier för att vika sig för en högljudd grupps kritik.

På företagets hemsida kan man läsa om var alla deras ingredienser kommer ifrån och där finns länder som Vietnam, Kina, Etiopien, Indonesien och Mada­gaskar. Länder med stora brister vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati.

Carina Tollmar är pressansvarig på Oatly.

– Vi upplevde att många konsumenter önskade det, och som utvecklingen är i samhället så har konsumenterna alltmer att säga till om, motiverar hon beslutet att inte ha något samarbete med israeliska företag.

Ni skriver på sociala medier att detta inte ska betraktas som en bojkott, vad skulle ni kalla det?

– Vi menar att vi lyssnar på konsumenterna.

Är det inte rimligt att ni själva har en policy för vilka ni samarbetar med och kan motivera det för era kunder?

– Det kan vara så att vi skulle ha det, men när vi inte har det så är konsumentönskemålen viktiga.

Betyder det här beslutet att ni delar uppfattning hos de av era kunder som menar att det är problematiskt att samarbeta med israeliska företag?

– Nej. Detta är en tolkning av den diskussion som varit på sociala medier med konsumenter.

Varför ska ett företag i Israel lida på grund av vad era kunder anser att en stat gör fel?

– Ja, det är faktiskt inte någon lätt fråga, men eftersom vi inte har något ställningstagande så får vi lyssna på våra konsumenter.

På er hemsida kan man läsa om var allt innehåll i era produkter kommer ifrån. Ni samarbetar med leverantörer i länder som Kina, Vietnam, Indonesien, Etiopen och Madagaskar. Länder som nog många skulle se som mer problematiska än Israel, vad tänker du om det?

– Vår tanke med att lägga ut allt som vi gjort är att fånga in konsumenters synpunkter och önskemål. Vi är väl medvetna om att vi inte har de perfekta lösningarna på allt. Vi gör det inte lätt för oss men vill bjuda in till diskussion.

På sociala medier finns det nu andra som är beredda att bojkotta Oatly för att man bryter det här samarbetet, hur ser du på det?

– Det är inget vi hört tidigare, det kom först när vi berättade om den här alternativa leverantören.

Men hur gör ni om det skulle visa sig att det är lika många eller fler som är negativa till ert beslut?

– Ja, det får vi fundera på, säger Carina Tollmar.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier