Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Premiärminister Benjamin Netanyahu (2:a fr h) under regeringssammanträdet på söndagen. Foto: Ronen Zvulun/AP TT

Nyval väntar i Israel

Det blir nyval i Israel i mars nästa år. Det står klart efter att premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal på tisdagen upplöste regeringen, efter att han avskedat två ministrar som han anklagade för att försöka genomföra en kupp mot regeringen.

Nyheter · Publicerad 12:50, 3 dec 2014

Det var ett mycket fränt angrepp som premiärminister Benjamin Netanyahu levererade mot två av koalitionsregeringens tyngsta ministrar vid en presskonferens på tisdagen, strax efter att han gett dem båda sparken.
Justitieminister Tzipi Livni och finansminister Yair Lapid anklagades för att försöka avsätta honom, och att det därför blivit omöjligt att regera vidare.
– Täta val är inte bra, men en regering utan förmåga att regera, som inkluderar ministrar som motarbetar den inifrån, är mycket värre, sade premiärministern.
– Det är omöjligt att göra allt som är viktigt för säkerheten och välfärden för Israels medborgare, sade Netanyahu om situationen för regeringen, skriver Times of Israel. Han beklagade att landet på nytt ska gå till val, men menade att det inte fanns någon annan utväg.

Netanyahu förklarade att han vid regeringsbildningen efter valet förra året sökt att få bredast möjliga regering, men att situationen blivit ohållbar då han varit utsatt för "ständiga attacker från inom regeringen". Premiärministern nämnde frågor om relationen till Iran, palestinierna och byggande i östra Jerusalem som exempel på frågor där Livni och Lapid "underminerat" honom, enligt Times of Israel. Att Livni gått bakom ryggen på honom och trotsat ett förbud mot att träffa palestinske presidenten Mahmoud Abbas hör till det som särskilt upprört Netanyahu.

Tzipi Livni, ledare för liberala partiet Hatnua som bildades 2012, gick på tisdagen till hårt motangrepp och förklarade att nyvalet kommer att handla om att ersätta en regering som är "extremistisk, provocerande och paranoid", skriver Jerusalem Post. Hon varnade för att Netanyahu hetsar olika grupper i landet mot varandra genom det kontroversiella lagförslaget om att definiera Israel som en judisk nation, som håller på att bearbetas av premiärministern. Kritiker menar att lagen, som är tänkt att garantera landets judiska karaktär, är odemokratisk gentemot den arabiska befolkningen och andra minoritetsgrupper.

Yair Lapid, en känd tv-journalist, bildade 2012 partiet Yesh Atid, som överraskade stort i valet förra året och blev näst stört efter Netanyahus Likud. I ett uttalande från partiet sägs att premiärministern agerar oansvarigt, efter att han bland annat krävt stöd för lagförslaget om nationens judiska identitet.

På onsdagsförmiddagen mötte gruppledarna i Knesset, det israeliska parlamentet, talmannen och efter det kom beskedet att nyval hålls 17 mars.

Netanyahus popularitet har dalat kraftigt den senaste tiden, visar opinionsmätningar, och han får godkänt betyg endast av 38 procent av väljarna, enligt en undersökning redovisad i Haaretz på söndagen. Men ingen annan partiledare kommer ändå i närheten av att kunna utmana honom som premiärministerkandidat, enligt de tillfrågade väljarna. Om det hölls val i dag skulle Likud fortfarande bli största parti och kanske till och med vinna ytterligare några mandat, enligt samma undersökning. Det skulle ge Netanyahu möjlighet att bilda en ny regeringskoalition.

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...