- Många barn får inte tillräckligt med tid med sina föräldrar och det avspeglar sig nu, säger Susanne Nyman Furugård till Världen idag och syftar på larmrapporterna om ungas ökande ohälsa. Det är ett samband som hon och Christian Sörlie Ekström lyfter fram i en artikel på Svenska dagbladets debattsida. Det finns vinster att göra, både mänskliga och ekonomiska, på att underlätta för föräldrar att vara hemma mer med sina barn, anser de.
- Vi ser att frågan dykt upp gång på gång och tror att det börjar närma sig ett momentum och att det snart slår igenom på allvar. Framförallt när vi kan visa på de ekonomiska argumenten. De som försvarar den här familjepolitiken påstår ju att den gynnar Sverige ekonomiskt, men det gör den inte, säger Susanne Nyman Furugård.
Dagens familjepolitik bygger på en kraftigt subventionerad förskola, 2012 handlade det enligt författarna om i genomsnitt 10 328 kronor per månad och barn. Förslaget från deras sida är att låta föräldrarna själva förfoga över denna summa. Då blir det möjligt att välja förskola för de som vill, men också att välja att vara hemma eller något annat alternativ.
Eftersom Nyman Furugård och Sörlie Ekström ser ett tydligt samband mellan ohälsa och problematik senare under uppväxten, och för lite tid med föräldrarna, menar man att en sådan här åtgärd faktiskt skulle kunna spara pengar åt samhället.
- Många föräldrar som dagligen stressar med att hämta och lämna, och ibland till och med själva blir sjukskrivna för stress, har nog undrat om den här familjepolitiken verkligen är bra. När de ser att det inte ens finns ekonomiska argument för den så hoppas vi att föräldrar kräver att politikerna hanterar våra pengar och barn bättre.
Att lyfta fram den ekonomiska aspekten handlar också om att få upp diskussionen på den politiska dagordningen.
- Siffror är det språk politiker lyssnar på mest, säger Susanne Nyman Furugård.
Det har nu startas en webbsajt för uppropet "Hållbar familjepolitik" där hela sammanställningen om familjepolitikens kostnader finns att läsa.