Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Demonstranter kräver att bidragen till Planned Parenthood upphör. Foto: Jim Mone

Nytt bakslag för Planned Parenthood

Representanthuset i USA har röstat igenom att en särskild kommitté nu ska utreda den omstridda organisationen Planned Parenthood efter uppgifter om försäljning av delar från aborterade foster.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 okt 2015

Under flera månader har nu turbulensen kring Planned Parenthood, som utför majoriteten av alla aborter i USA, pågått. Och det finns inget som tyder på att stormen skulle avta.

Det var i somras som ett nätverk av abortmotståndare började släppa film efter film som spelats in med dold kamera där företrädare för Planned Parenthood uttalade sig om aborter. Bland annat har man i filmerna talar om hur man säljer fosterdelar efter aborter och hur man bäst anpassar en abort för att vissa fosterdelar ska förbli intakta.

Filmklippen har skapat starka reaktioner i USA och också blivit en stor fråga hos båda partiernas presidentkandidater. Flera utredningar pågår och flera delstater har beslutat om att slopa stödet för organisationen.

Den stora striden står dock kring det federala bidrag Planned Parenthood får, enligt amerikanska medieuppgifter uppgår det till omkring 450 miljoner dollar årligen.

Och nu har Representanthuset röstat igenom att en särskild kommitté ska tillsättas som ska granska Planned Parenthoods verksamhet och huruvida man följer lagen. Beslutet gick igenom med siffrorna 242-184 där två demokrater röstades för utredning, och en republikan emot.

Ledande demokrater menade att detta slutat handla om sakfrågan och nu bara går ut på att vinna politiska poäng. Republikanerna lyfte fram behovet av att granska en organisation som säljer fosterdelar efter aborter och också ifrågasätta om Olanned Parenthood verkligen använder skattebetalarnas pengar på ett försvarbart sätt.

Planned Parenthood själva har menat att filmerna är missvisande och skjuter återigen ifrån sig kritiken, man menar att verksamheten förs helt inom existerande lagar och regelverk. 

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier