Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Nytt avrättningshot mot iransk pastor

Den iranske pastor Youcef Nadarkhani kan avrättas när som helst, fruktar människorättsorganisationer. En "välinformerad" kyrkoledare i Iran säger till Bosnewslife att en dödsdom på nytt har uttalats, som kan verkställas utan förvarning.

Nyheter · Publicerad 00:00, 22 feb 2012

Ovissheten har varit stor efter beskedet att en ny avrättningsbeslut mot den fängslade pastorn Youcef Nadarkhani på måndagen. 
– Vi kan inte i dag bekräfta att han lever, sade Jordan Sekulow, direktor för amerikanska ACLJ på tisdagen. Men på onsdagseftermiddagen kunde en kyrkoledare i Iran bekräfta för Bosnewslife att Nadarkhani då var vid livet. 

Enligt Firouz Khandjani, som tillhör ledarskapet i en av landets största husförsamlingsrörelser, fick Nadarkhani på tisdagen tala i telefon med sin hustru.
– Han talade inte med henne om domstolsbeslutet. Men han uppmanade sin kyrka att stå fast i Kristus, säger Khandjani till Bosnewslife. Enligt Khandjanis uppgifter på tisdagen skulle avrättningen kunna äga rum "inom 24 timmar",
Officiellt ska Nadarkhanis advokat först underrättas, men "ingen håller lagen i Iran", säger Khandjani.

Youcef Nadarkhani har tidigare pressats att erkänna Muhammed som Guds profet, men vägrat eftersom han menar att det är detsamma som att avsäga sig sin kristna tro. Enligt Bosnewslife har Nadarkhanis advokat underrättats om domstolsbeslutet, men något officiellt skriftligt besked från domstolen ska inte ha kommit.

Fängelset Lakan, där pastor Nadarkhani hålls fängslad, är illa beryktad bland människorättsaktivister. Flera fångar uppges ha blivit hängda i hemlighet, utan någon rättegång, skriver Bosnewslife.
Christian Solidarity Worldwide, CSW, varnade på onsdagen för allvaret i situationen. "Det finns allvarlig oro för att dödsdomen kan verkställas när som helst utan något meddelande i förväg och att myndigheterna enbart kungör det efteråt, vilket inte är ovanligt i Iran, skriver CSW. American Center for Law and Justice, ACLJ,har drivit en namninsamlingskampanj i USA för en resolution om ett fördömande av Iran. Resolutionen, som kräver att Iran friger Nadarkhani, presenterades i kongressen på fredagen i förra veckan.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier