Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Nyfikenhet när kristna delade Jesus i Malmö

Grillfest, fikautdelning, fotboll och samtal med nyfikna kyrkopolitiker. Det var några av inslagen när det ekumeniska eventet Älska Malmö arrangerades av stadens kyrkor i helgen, med Sebastian Stakset som huvudtalare.

Nyheter · Publicerad 18:00, 14 sep 2021

För tredje gången har kyrkorna i Malmö arrangerat eventet Älska Malmö. Tre kvällsmöten har i helgen hållits i pingstförsamlingen Europaporten, med Sebastian Stakset som huvudtalare.

Genom att dela in kyrkan i sektioner med separata ingångar kunde fler än 300 människor delta i gudstjänsterna. Enligt Kim Brynte, pastor i Immanuelskyrkan har det varit mellan 400 och 450 personer varje kväll.

– Majoriteten var redan kristna, men det droppade också in många från grannskapet. Sebastian har fått Malmö på sitt hjärta och har många kontakter i en värld som vi vanligtvis aldrig når, säger hon.

– Sebastian fick ett bra gensvar på frälsningsinbjudan. Vi försökte coronaanpassa förbönsplatsen, vilket skapade ett fint lugn, berättar Andreas Wessman, föreståndare för Europaporten.

Under dagarna hölls 22 olika evangelisationsinitiativ, där församlingsmedlemmar var ute på gator och torg och bjöd in till kvällsmötena. En del predikade, andra hade grillfest i parken och några delade ut fika till rumänska tiggare.

Immanuelskyrkan delade ut juicepaket med texten ”Du är värdefull och älskad” vid Triangeln i Malmö. Man inledde också samtal med frågan: ”Om Gud finns, vad skulle du be honom om?” Samtidigt pågick kyrkoval i en kyrka intill.

– Det var spännande att möta både kyrkopolitiker och väljare som var ute i området. Folk kom fram till oss och frågade vad vi kampanjade för, säger Kim Brynte.

Hon berättar att även företag och polisstationer blev uppvaktade och uppmuntrade av olika grupper under kyrkonätverkets outreach.

– Vi planerar en tältkampanj i juni 2022 och vill bygga relationer inför den. Vi har också närmat oss varandra som kyrkor i staden.

Även Andreas Wessman vittnar om ett fint pastorsnätverk som jobbar tillsammans.

– Vi är en utsatt stad där många har en bakgrund liknande Sebastian Staksets. Som etablerad frikyrka är det svårt att veta hur vi ska hitta vägar in till dem, men det hjälper han oss med på ett fantastiskt sätt, säger han.

Stakset gjorde även ett framträdande på Folkets hus i Sofielund, tillsammans med Maher Turkie, som också har lämnat ett liv med kriminalitet och droger.

Staksets vän från gruppen Kartellen, Betz Assefa, deltog i en outreach, där han delade sitt vittnesbörd och spelade fotboll med invånare i Rosengård.

Sebastian har fått Malmö på sitt hjärta och har många kontakter i en värld som vi vanligtvis aldrig når.
Vi är en utsatt stad där många har en bakgrund som liknar Sebastian Staksets.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00