Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Nye tyske förbundskanslern vill ha vaccintvång

Tysklands parlament ska rösta om vaccinplikt för invånarna, säger den tillträdande förbundskanslern Olaf Scholz till Bild.

Omröstningen ska hållas före årsskiftet.

Nyheter · Publicerad 09:00, 2 dec 2021

Socialdemokraten Olaf Scholz har tidigare uttalat sig positivt till att införa vaccinplikt i landet. Han ansluter sig därmed till linjen i grannlandet Österrike, där regeringen sagt att allmän vaccinplikt ska införas i februari.

Om förslaget går igenom bör vaccinplikten gälla från och med början av februari eller mars, enligt Scholz som i intervjun med Bild tillägger att de ”måste agera snabbt”.

Der Spiegel har citat från Scholz som uppges komma från pandemimöten med bland andra CDU-företrädaren Angela Merkel. Scholz har där sagt att han tänker sig ett blocköverskridande förslag i förbundsdagen.

– Som ledamot kommer jag i alla fall att rösta ja, säger han.

Makthavarna har en balansgång opinionsmässigt i länder som Tyskland, eftersom det finns en andel av befolkningen som är mycket skeptisk till tvångsåtgärder i pandemin.

Många och delvis stökiga demonstrationer mot pandemipolitiken har hållits i tyska städer.

Scholz väntas efterträda Merkel om någon vecka.

Som ledamot kommer jag i alla fall att rösta ja.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00