De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Ebba Busch Thor intervjuas av TT i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson / TT

Nya skräcksiffror för KD

Kristdemokraterna vill se ett asylprogram som ska snabba på asylsökandes väg in i det svenska samhället. Samtidigt som partiet har sin dag i Almedalen kommer nya bottensiffror från Sifo om partiets andel kärnväljare.

Nyheter · Publicerad 13:08, 6 jul 2016

Partiledaren Ebba Busch Thor har intervjuats av medier i Visby under hela onsdagen. Frågan om hennes deltagande i Pridetåget har varit en av de återkommande frågorna.

I P1-morgons utfrågning pratade hon om den interna kritik hon fått för beslutet att gå i paraden.

– Det har varit en omotiverad oro för att Kristdemokraterna skulle lämna den politik som vi gemensamt har fattat beslut om, till exempel kring att säga nej till surrogatmödraskap och att hålla fast vid att sexköpslagstiftningen är viktig.

Programledaren frågade om KD-ledaren tycker att samhället är för heteronormativt.

– Jag tycker att det är olyckligt när man ställer det här mot varandra. Vi ska ha grundläggande goda normer i samhället, som respekterar olikheter, men där det heller inte är ett problem att de flesta familjer består av mamma, pappa, barn i någon konstellation, sa hon.

Kristdemokraterna har under sin dag i Almedalen lanserat ett förslag på ett så kallat asylprogram som ska snabba på asylsökandes väg in i det svenska samhället.

– Vi föreslår ett asylprogram med tre delar, där en del är samhällskunskap om rättigheter och skyldigheter och överföring av vilka värderingar och normer som ska gälla i det svenska samhället, säger Ebba Busch Thor till TT.

KD vill att varje asylsökande skriver på ett slags kontrakt om att delta i asylprogrammet, som ska omfatta åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan under sex månader. I programmet ska, förutom SFI-undervisning på 15 timmar i veckan, även samhällsinformation på 9 timmar i veckan ingå. Den som inte deltar i asylprogrammet ska få avdrag på dagersättningen. Asylsökande måste också vara tillgängliga för arbetsmarknaden, enligt förslaget.

– Det är enklare uppgifter som kan komma att bli aktuellt – både på boendet och utanför. Att man bidrar ideellt i en hjälporganisation, med lokalvård, städning och matlagning, säger Ebba Busch Thor till Sveriges radio.

– Det är en viktig del för att avbryta att förbli passiv under lång tid och därmed också göra det lättare för ett ordinarie inträde på arbetsmarknaden längre fram, säger hon.

Under våren har KD legat strax över tre procent i flera opinionsmätningar. I en ny mätning från Sifo som visar andelen kärnväljare för partierna är KD det riksdagsparti som ligger allra sämst till, med 1,9 procent kärnväljare.

Till SVT Nyheter säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo:

– Läget är väldigt bekymmersamt för Kristdemokraterna. Det går dåligt för partiet i den allmänna opinionen. Samtidigt har partiet väldigt få kärnväljare, vilket gör att de måste lita på stödröster för att överleva i riksdagen.

Kristianstadsbladets ledarskribent Svend Dahl menar i en ledare på onsdagen att Busch Thor hittills inte blivit ”den konservativa banérförare som exempelvis ungdomsförbundsordföranden Sara Skyttedal hoppades på”. Snarare har Busch Thors roll blivit att ”balansera mellan partiets traditioner och idén om att KD skulle kunna bli ett annat, och kanske mer framgångsrikt parti”, skriver han.

Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach menar att det finns tecken på att KD:s ”högeretikett” börjar kännas ”obekväm”.

– Nu vill de prata om gamla frågor som vård- och familjepolitik, sa han i P1-morgon efter P1-morgons utfrågning av Busch Thor på onsdagsmorgonen.​

Det är modigt av KD att bryta dödläget

Ledare KD har, mycket förvånande, stått i centrum för den politiska diskussionen ända sedan regeringsbildningen i januari – trots att den innebar att KD...