Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Med nya restriktioner ska trängsel i exempelvis butiker undvikas. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya restriktioner – krav på vaccinpass utökas ej

Från och med i dag, torsdag, är det dags för nya restriktioner. Någon utökning av krav på vaccinationspass är det dock inte tal om, i stället handlar mycket om att alla ska hålla avstånd. För samlingar inomhus med mellan 20 och 500 deltagare krävs att deltagarna sitter och att det är ett visst avstånd mellan sällskapen.

Nyheter · Publicerad 14:33, 22 dec 2021

Smittspridningen ökar snabbt och spridningen av den nya virusvarianten omikron bekymrar regeringen. Dessutom ökar belastningen på sjukvården.

– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Tillsammans med socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell presenterade hon på tisdagen en rad åtgärder som gäller från den 23 december.

Alla går ut på att människor ska undvika trängsel. Till exempel blir det återigen krav på minst tio kvadratmeter per person i butiker.

– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.

På restauranger, nattklubbar och kaféer kommer enbart sittande gäster att tillåtas och det blir krav på en meters avstånd mellan borden.

Gästerna måste även sitta vid samlingar inomhus med fler än 20 personer, som till exempel konserter eller matcher, oavsett om de har vaccinbevis eller inte.

För teatrar, biografer, konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar krävs vaccinbevis om det är fler än 500 deltagare. Dessutom finns krav på avstånd mellan sällskapen.

Det införs också ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av lokaler för privata sammankomster

Från julafton blir det enbart tillåtet med sittande resenärer i långväga kollektivtrafik.

– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.

Ett annat besked är att regeringen och Folkhälsomyndigheten avråder från deltagande på cuper och läger inomhus fram till den 16 januari.

Statsministern uppmanar även människor att ta med sig datorn hem när de går på julledighet. Från och med torsdag ska alla som har möjlighet jobba hemifrån. Ett argument är att mer hemarbete också minskar trängseln i kollektivtrafik och annat för den som inte kan arbeta hemifrån.

Statliga myndigheter får ett uppdrag att se till att personalen kan arbeta hemma. Det gäller till den sista januari nästa år.

– I övrigt finns det inget slutdatum, men jag tycker det är viktigt att säga att som med alla andra åtgärder under pandemin vill vi inte att de ska vara mer ingripande än nödvändigt, utan de ska vara proportionerliga, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten kommer aktivt att ompröva restriktionerna i takt med att fler vaccineras med en tredje dos, säger Karin Tegmark Wisell.

– Vi kommer att ompröva de här föreskrifterna, som vi nu går fram med och har beslutat, till månadsskiftet januari/februari, säger hon.

Regeringen förbereder för att kunna införa vaccinbevis för fler verksamheter än de som gäller i dag, till exempel på restauranger och gym. Men i rådande smittläge är det inte aktuellt.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10