Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Nya restriktioner innebär svår situation vid begravning

För en tid sedan avled Kirunabon Timo Vilgats hustru. Mitt i sorgearbetet drabbades han och hans familj av regeringens restriktioner som tvingade dem att välja vilka bekanta som skulle ingå bland de 50 närvarande vid begravningen.

– Hade kyrkan varit en restaurang kunde vi samlat 260 personer och hållit dubbla avstånd, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 17:00, 20 jan 2022

Den 17 december miste Timo Vilgats sin hustru och parets fyra barn sin mamma. I början av detta år blev det tid för begravning.

Den 10 januari, fyra dagar innan begravningen, kom regeringen och Folkhälsomyndigheten med nya restriktioner som vände upp och ned på tillvaron för den sörjande familjen. Mitt i det svåra sorgearbetet tvingades Timos son arbeta hårt för att anpassa begravningen utifrån de hastigt uppkomna restriktionerna.

– Under de tre sista dygnen inför begravningen arbetade han dygnet runt, berättar Timo.

Familjen ställdes inför svåra val. Hustruns 50 år som kyrkomusiker hade givit henne många bekanta.

– Hur väljer man vem som är mer värd än någon annan? Skulle vi prioritera barndomsvänner eller dem som besökte min fru när hon var sjuk? Det var fullständigt surrealistiskt.

På grund av de snabbt påkomna restriktionerna hann familjen inte ens få kontakt med alla berörda personer.

– Vi såg kära vänner på kyrkbacken som fick dörren i ansiktet.

Timo, som är lärare till yrket, betonar sin respekt för pandemin och det nödvändiga i smittskyddsåtgärder. Själv är han trippelvaccinerad. Men han säger sig sakna logik i de restriktioner som gäller.

– Det känns otroligt oempatiskt att ett köpcenter är mer värt än en begravningshögtid i kyrkan, säger han och hänvisar till de olika regelverk som gäller handel respektive allmänna sammankomster.

Kiruna kyrka, där begravningen ägde rum, är en stor kyrka som rymmer många människor.

– Några av de närmaste är inte vaccinerade så vi kunde inte tillämpa vaccinpass. Hade kyrkan varit en restaurang kunde vi ha samlat 260 personer och hållit dubbla avstånd mellan sällskap på åtta. Det är ett slag i ansiktet.

Timo påpekar att regeringen säger att de värnar om sjukvården, och poängterar att ett bra sorgearbete är viktigt för den psykiska hälsan.

Timo ifrågasätter även Svenska kyrkans tystnad om de restriktioner han och många andra menar är orimliga.

– I det sekulära tänkandet verkar det som om politiker inte förstår begravningens betydelse. Mänskliga rättigheter om religionsfrihet ser ut att vara floskler. Jag finner inte ord för denna kyla.

Timo säger sig inte vilja släppa det som drabbat hans familj. Men att anlita advokat till att driva en juridisk process kostar stora pengar.

– Kanske regeringens beslutsfattande i den här frågan är en fråga för konstitutionsutskottet, funderar han.

Världen idag har, via pressekreterare, sökt socialminister Lena Hallengren (S) som i skrivande stund inte återkommit med svar. Vi har även kontaktat Folkhälsomyndigheten som svarat med att hänvisa till myndighetens digitala pressträff under torsdagen.

Det känns otroligt oempatiskt att ett köpcenter är mer värt än en begravningshögtid i kyrkan.

26 irakiska medborgare tvångsutvisade från Sverige

Politik. 26 irakiska medborgare har tvångsutvisats från Sverige. Transporten genomfördes under tisdagen,... onsdag 27/9 22:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00