När stormen kommer är det slut med den gudlöse, men den rättfärdige har en evig grund.
Ordspråksboken 10:25

Världen idag

Pendlares hälsopass kontrolleras i Rom, första dagen då det gröna ”superhälsopasset” trädde i kraft i Italien. Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Nya restriktioner för ovaccinerade i Italien

Livet har blivit obekvämare för ovaccinerade italienare. Nu är det stopp på restauranger inomhus, teatrar och museer för dem som inte kan uppvisa ett grönt ”superhälsopass”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 8 dec 2021

Italiensk polis kan via appar kontrollera om en person har den högsta graden av grönt hälsopass, det vill säga antingen är färdigvaccinerad eller nyligen har genomgått en infektion.

Den som enbart har ett negativt covidtest – den lägre graden av hälsopass – kommer inte längre att vara välkommen till restauranger, konserter, på bio eller museer. Däremot är det tillåtet att åka med kollektivtrafiken och ta in på hotell.

Åtgärden kommer att vara i kraft till och med den 15 januari.

Tiotals poliser kontrollerade under måndagen olika trafikcentrum i Rom, och möttes av mestadels samarbetsvilliga pendlare. En 50-årig man blev den första som fick böter på 400 euro när han klev av bussen vid Flaminio-stationen utan det grundläggande hälsopasset, berättar Roms vice polischef Stefano Napoli.

Vid centralstationen märktes dock få kontroller.

Antalet nya covidfall har ökat under de senaste sex veckorna i Italien, redan innan den nya omikronvarianten blev känd. Vaccinationsgraden är relativt hög; 77 procent av hela befolkningen. Men människor mellan 30 och 50 år har visat sig minst benägna att vaccinera sig, och 3,5 miljoner har ännu inte fått en första dos.

Det ryska krigshotet är värt att ta på allvar

Ledare Europa står för första gången på länge inför omedelbart krigshot. De senaste dagarna har Sverige... tisdag 18/1 00:10

Bön är en andlig disciplin

Bönekrönika All disciplin kostar något och kräver vår medvetenhet. Nu närmar sig vinter-OS i Kina och de... tisdag 18/1 00:00

Barnmorska efter varje abort: ”Du fick inte leva”

Vården. Hon är för abort och brinner för kvinnovård, men varje gång barnmorskan Shirin* står i sköljrummet...

Sångerna om landet Israel som formar generationer

Israelkrönika Alla som tillbringar en längre period i Israel och rör sig i olika miljöer upptäcker ganska fort...
Följ Världen idag i sociala medier