Nyheter

Nya regler ger patienter rätt att dö

Svårt sjuka ska få rätt att neka fortsatt vård, enligt nya föreskrifter från Socialstyrelsen. Men Läkaresällskapet och flera remissinstanser kritiserar att de etiska frågeställningarna inte fått plats i regelverket.

Om en patient vill avsluta en livsuppehållande behandling ska han eller hon få göra det. Även om det innebär att patienten dör. Det klargör Socialstyrelsen i nya regler.

Patientens önskemål och behov ska stå i centrum vid vård i livets slutskede. Det är huvudbudskapet i Socialstyrelsens nya regler för livsuppehållande behandling, som publicerades på fredagen.
– I fall som dessa är det viktigt att det inte råder några oklarheter. Sjukvården ska alltid  veta vad som gäller, säger Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Reglerna kommer efter flera uppmärksammade fall där myndigheten kritiserats för otydlighet i fråga om vad som egentligen gäller vid vård i livets slutskede. Det mest uppmärksammade fallet rörde en kvinna som förra våren skrev till Socialstyrelsen och begärde att få dö. Hon ville att hennes respirator skulle kopplas ur.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS