Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: Mons Brunius/TT

Nya regler för kyrklig skolavslutning väntas till sommaren

Den 16 april väntas ett nytt förslag antas i riksdagen där det förtydligas att enstaka konfessionella inslag ska tillåtas i samband med att skolor har avslutning i kyrkan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 feb 2015

Flera års utdragna diskussioner om skolavslutningar i kyrkan och vad de ska få inehålla utmynnade i det så kallade adventuppropet 2012. Världen idag och andra kristna publikationer samlade då in över 80 000 namnunderskrifter för att skolavslutningar skulle få innehålla enskilda religiösa moment. Kravet fick stöd av såväl Kristdemokraterna och Folkpartiet som utlovade förändringar för att förtydliga för rektorer och präster vad som ska gälla.

Nu kan allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna se till att en formulering om att "enskilda konfessionella inslag" ska tillåtas förs in i bestämmelserna. Enligt SVT väntas frågan behandlas i riksdagen den 16 april.

– I Sverige är ju kristendomen en viktig del av kulturarvet och då tycker jag att man kan prata om det kulturarvet, säger Christer Nylander (FP), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott, till SVT.

Förtydligandet innebär att uttryck kopplade till tron, som att tala om Gud, blir möjligt för prästen.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) säger till SVT att han tycker att det är märkligt att diskussionen om detta blivit så stor. Han ser ingen anledning till ytterligare förtydliganden om vad som ska gälla.

- Jag tror knappast att min kollega vårdministern får frågan om hur han tycker personal inom vården ska fira sina avslutnings- och personalfester.
- Men just inom skolan så tror vi att vi kan gå in och diskutera vilka detaljfrågor som helst. Jag litar på rektorer, att de kan organisera bra skolavslutningar där alla elever får plats oavsett hur vi skriver lagstiftningen. ​

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...