Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Norine Brunson, hustru till åtalade pastor Andrew Brunson, eskorteras här av USA:s ambassad till fredagens rättegång i Izmir, Turkiet. Foto: Emre Tazegul

Nya hemliga vittnen väntas mot pastor

Fallet har bidragit till iskylan mellan Ankara och Washington — och när rättegången mot den amerikanske pastorn Andrew Brunson i Turkiet nu återupptas väntas åklagarsidan föra fram två hemliga vittnen.

Nyheter · Publicerad 11:11, 12 okt 2018

Men Brunsons advokat har redan avfärdat vittnesmålen som irrelevanta.

Rättegången mot Brunson återupptogs klockan tio på fredagsförmiddagen.

Den amerikanske pastorn anklagas, mot sitt nekande, för samröre med bland annat Gülenrörelsen — ledd av predikanten Fethullah Gülen, bosatt i exil i USA — som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för kuppförsöket sommaren 2016. Brunson, som drivit en kyrka i Izmir i västra Turkiet, greps i oktober samma år och har sedan i juli i år suttit i husarrest i väntan på nästa steg i rättsprocessen.

Under fredagens rättsförhandling ska åklagarsidan hänvisa till två hemliga vittnen, enligt tidningen Hürriyet. Ett av dem, som i tidningen kallas "Svärd", ska ha sett Brunsons fru under ett kristet möte i västra Turkiet, och på något sätt gjorde mötet vittnet illa till mods.

Advokat Cem Halavurt avfärdar att vittnesmålet är av någon vikt.

– Händelserna inträffade när min klient var i fängelse. De här händelserna saknar relevans när det gäller min klient, säger han.

Det blir upp till domstolen att avgöra om den ska tillåta vittnesmålen från "Svärd" och det andra vittnet.

Dessutom finns uppgifter från tre olika källor till amerikanska NBC News om att USA och Turkiet ska ha nått en överenskommelse om att Brunson ska släppas i samband med fredagens förhandling. Den exakta innebörden i avtalet är oklar men det ska bland annat innehålla löften från USA om att lätta på den ekonomiska pressen mot Turkiet.

Men Heather Nauert, talesperson för UD i Washington, säger att departementet inte har någon kännedom om ett sådant avtal. En talesperson för den turkiska ambassaden i Washington har inte besvarat förfrågningar om att få kommentarer om saken.


 

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...