Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Överst: Ángel Carromero. Nederst: Aron Modig. Foto: Franklin Reye

Nya detaljer om Kubakrasch

Medan KDU-ledaren Aron Modig tiger om vad som skedde på Kuba för drygt två veckor sedan, pågår diskussionerna och spekulationerna för fullt inom spanskspråkig media

Nyheter · Publicerad 00:00, 6 aug 2012

I helgen framkom att spanjoren Ángel Carromero, som körde bilen i den krasch som krävde två kubanska regimkritikers liv, varit på väg att fråntas sitt körkort i Spanien.
Enligt tidningen El Pais har Carromero begått 45 trafikförseelser sedan mars 2011. De flesta rör felparkeringar, medan tre ärenden handlar om fortkörning. I januari 2010 fick ungdomspolitikern från regeringspartiet PP böta 520 euros för att ha kört 50 procent eller mer över tillåten hastighet.
Ángel Carromero kvarhålls av polisen i Havanna och riskerar som mest tio års fängelse om han döms för vållande av två personers död genom vårdslöshet i trafiken. Spanjoren har själv förklarat kraschen med att han inte observerat ett vägarbetsområde, och därför bromsat in för sent på dåligt underlag.

Aron Modig lät på fredagen meddela att han ställt in det inplanerade mötet med media. Även om skälet sägs vara den pågående rättsprocessen på Kuba, kan man ana ett politiskt spel bakom kulisserna för att få hem Ángel Carromero till Spanien. Om detta vittnar inte minst utrikesminister Carl Bildts bloggande om de diplomatiska samtal mellan Sverige, EU och Spanien som fick ut Aron Modig från Kuba bara en dryg vecka efter kraschen den 22 juli.
Vid en tv-sänd presskonferens förklarade Aron Modig att han sovit under bilresan och inte vaknat till förrän vid inbromsningen, och att han förlorat medvetandet i kraschen. Han sa sig inte komma ihåg att han sett någon annan bil.
Kubanska bloggare, som skrivit mycket om spekulationerna om att bilen med regimkritikern Oswaldo Payá skulle ha prejats av vägen, har raljerat om Aron Modigs offentliga avbön och varnat för att den kan bidra till att sanningen om bilolyckan aldrig kommer fram.

En av dem som beklagar händelseutvecklingen är den kubanske författaren Jorge Ferrer, som bloggar från Spanien:
"Om DSE (säkerhetsdepartementet) tog livet av Oswaldo Payá kommer det att skaka om Havannas relationer med regeringarna i Europa och hela världen, samtidigt som diktaturen får ta på sig ansvaret för ännu ett dödsfall. Men om det var Carromero som dödade honom, och om denne återvänder till Madrid efter snabba förhandlingar, råder ingen tvekan om att kubanerna ska inse att det enda som skiljer de ideologiska vänster- och högerturisterna åt, är vilket parti som betalat biljetten till Havanna".

Eva Janzon

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...