Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Nya 50-regeln tvingar kyrkor till snabb omställning

De nya restriktionerna innebär stor påverkan på kyrkornas verksamhet. Många församlingar säger nej till att använda vaccinationsbevis, vilket innebär max 50 personer per samling.

Sveriges kristna råd tycker att beslutet är problematiskt ur ett religionsfrihetsperspektiv, men kommer ändå inte invända mot det.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 jan 2022

De nya restriktionerna innebär att kyrkor som avser samla fler än 50 personer inomhus måste kräva vaccinationsbevis. Det ska dessutom vara en meter mellan sällskapen om fler än 20 personer samlas.

Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd (SKR), uppger i ett mejl till Världen idag att det stora problemet är pandemin.

– Vi behöver göra allt vi kan för att begränsa smitta och visa omsorg om varandra. Vi stöder generellt den starka förväntan på att alla som kan ska vaccinera sig, skriver hon.

Krav på vaccinationsbevis vid kristna samlingar är dock problematiskt, menar SKR.

– Detta handlar om både princip och praktik. Principen är grundlagsskyddet för religionsfriheten och praktiken det faktum att det alltid kommer finnas människor som av olika anledningar inte kan visa giltigt vaccinbevis, säger Sofia Camnerin.

SKR invänder i nuläget dock inte mot rådande restriktioner.

– Vi accepterar beslutet eftersom vi så tydligt fått höra att dessa nya restriktioner ska omprövas minst varannan vecka.

En församling som inte tänker kräva vaccinationspass är Timrå Pingst.

– Vår kyrka ska vara öppen för vem som helst, säger Maria Flodin, pastor i församlingen, till Världen idag.

Maria Flodin, som även är legitimerad sjuksköterska, betonar betydelsen av att söka Gud och be för regering och myndigheter.

– Vi måste vara ödmjuka inför att våra överordnade fattar svåra beslut.

Det är dock svårt att se att grunden för nuvarande beslut vilar på vetenskaplig evidens, menar hon.

– Våra beslutsfattare behöver visa förtroende för vår förmåga att tänka själva och ta ansvar utifrån vår respektive situation.

Hon beklagar att beslutsfattare inte visar tillräcklig förståelse för kyrkans betydelse för människors mående.

– Man ställer inte in barnidrotten eftersom den är viktig för ungas hälsa. Samtidigt borde man veta hur illa människor far av att inte få komma till sitt gudstjänsthus. Jag tycker det är oerhört beklagligt att man inte har särskilda regler för andliga samlingar, säger hon.

Logiken i restriktionerna känns bristfällig, menar hon.

– Vi kan utan problem vara upp emot 70 personer, säger hon och påpekar att de kan hålla avstånd och undvika köer.

Något stopp för gudstjänster blir det dock inte i Pingstkyrkan i Timrå.

– Jag känner mig välsignad med kreativa idéer, vi får fira fler gudstjänster. Jesus är samma Jesus, inga restriktioner stoppar hans Ande, betonar Maria Flodin.

Världen idag har kontaktat såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten för att fråga om, och i så fall hur, man beaktat religionsutövningens starka grundlagsskydd vid sitt beslutsfattande. Vi har även frågat efter motivering till varför krav på vaccinationsbevis ska gälla även vid samlingar då man beaktar smittskyddsåtgärder som att hålla avstånd.

Varken regeringen eller Folkhälsomyndigheten har i skrivande stund återkommit med svar.

Man ställer inte in barnidrotten eftersom den är viktig för ungas hälsa. Samtidigt borde man veta hur illa människor far av att inte få komma till sitt gudstjänsthus.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier