Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

En artikel om Ellinor Grimmarks och Linda Steens överklagande till Europadomstolen har fått över 600 kommentarer på Aftonbladets Facebooksida. De flesta kommentarerna är negativa eller hatiska mot barnmorskorna. Foto: Arkiv samt Sara Andersson (bilden är ett montage)

Ny våg av hat mot barnmorskorna

Nätet fylldes av hätska ord om barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen när det stod klart att de tar kampen om samvetsfrihet till Europadomstolen. En artikel på Aftonbladets Facebooksida fick snabbt hundratals negativa kommentarer. – Det är inte jätteroligt att folk tycker att man ska dö, säger Ellinor Grimmark.

Nyheter · Publicerad 16:59, 15 jun 2017

”Nackskott på båda två, sköt ert j*la jobb!!!”

”Pinsam människa som aldrig borde ha funnits till! Så j*la dum i huvudet, kan inte någon tala henne tillrätta?”

”Men för f*n. Kan inte någon bara slänga in den där j*la människan i en grotta å trycka en baotasten framför ingången?”

Det är några av de kommentarer som skrivs om barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen under en artikel på Aftonbladets Facebooksida.

Artikeln handlar om att de två kvinnorna, som har nekats arbete som barnmorskor då de inte vill utföra aborter, nu ber Europadomstolen att ta upp fallet. Detta efter att ha stämt landsting, men förlorat i svenska instanser.

Artikeln fick snabbt hundratals kommentarer. På torsdagsförmiddagen var antalet kommentarer uppe i 654, och då var inte underkommentarerna inräknade. Av 300 kommentarer som Världen idag har granskat är 273 stycken hatiska, eller på annat sätt negativa, mot barnmorskorna.

De flesta skriver något i stil med: ”Idiot! Välj ett annat yrke!” eller ”Men ge dig någongång!”. Många jämför med andra yrken och skriver exempelvis: ”Lika dumt att vara barnmorska men inte vilja utföra aborter som att utbilda sig till kock men vägra laga mat.”

Andra menar att Ellinor Grimmark och Linda Steen ”slösar med skattemedel” eller hoppas att barnmorskorna ska förlora i Europadomstolen och behöva betala allt själva.
Ytterligare andra verkar tro att frågan handlar om aborträtten och skriver: ”Vad ger dig rätt att bestämma över MIN kropp?!” eller ”Det är hon/de som kränker grovt genom att neka kvinnor deras rätt till abort.”

Flera personer skriver även negativt om barnmorskornas kristna tro. ”Sin religiösa skit kan hon ha hemma” eller ”Vad jag är trött på religiösa fundamentalister, håll käft …”

En person tycker att Grimmark, enligt sin egen tro, ”ska stenas” om hon brutit mot ett bibliskt bud.

Endast tolv av kommentarerna som Världen idag har tittat på innehåller något positivt om barnmorskorna. 15 av kommentarerna är neutrala eller svåra att tyda.

Aftonbladet är inte den enda tidning vars artikel i ämnet genererat hätska kommentarer. En artikel på Jönköpings-Postens Facebooksida har fått många läsare att skriva negativt om Grimmark, likaså en artikel på GT:s Facebooksida.

– Det är inte jätteroligt att folk tycker att man ska dö och utrotas och allt vad det är. Men det här har blivit en självklar del av min vardag – det är så det ser ut, säger Ellinor Grimmark när Världen idag ringer upp för att höra hur det känns att så många människor skriver hätska kommentarer om henne.

Själv brukar hon undvika att läsa vad som skrivs om henne, men hennes man brukar hålla koll, och Ellinor Grimmark vet att det både finns rena felaktigheter och påhopp i kommentarerna.

– Det är som om man vill överträffa varandra i grovheter och dåligt språk, säger hon.

Möter du samma hat i verkligheten?

– Jag bor i Norge. Här märker jag ingenting, snarare tvärtom. Folk som känner igen mig kan komma fram och säga att de stöder mig.

När familjen Grimmark bodde i Sverige fick barnen utstå blickar och frågor från sina klasskamrater – och det var innan stämningen var så hätsk som den blivit på sistone.

Ellinor Grimmark vill inte tänka på hur det skulle vara om de bodde kvar i Sverige i dag.

– Tack gode Gud för att vi flyttade till Norge, säger jag bara. Vi trivs jättebra här. Norge är vårt nya älskade hemland.

Det här har blivit en självklar del av min vardag – det är så det ser ut.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...