Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Tempelberget i Jerusalem. Klippdomen i bakgrunden. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Ny Unesco-resolution utan judiska namn

För andra gången i år har FN:s världsarvsorganisation Unesco röstat igenom en resolution som undviker att använda de judiska namnen på Tempelberget, utan enbart använder det arabiska Haram al-Sharif.

Nyheter · Publicerad 12:51, 14 okt 2016

Sverige avstod denna gång från att rösta för resolutionen, som lämnats in av Algeriet, Egypten, Libanon, Marocko, Oman, Qatar och Sudan. Unescos verkställande styrelse, där Sverige ingår, kommer att ta stälning till skrivelsen nästa vecka.

Enligt uppgifter till Ynetnews ska både Sverige och Frankrike ursprungligen ha tänkt rösta för resolutionen, men valde sedan att lägga ner sin röst.

Det förslag som röstades igenom på torsdagen "fördömer kraftfullt tilltagande israelisk aggression och olagliga åtgärder mot Waqf-departementet och dess personal, och mot friheten att tillbe och muslimenas tillgång till sin heliga plats, Al-Aqsa Mosque/Al-Haram Al Sharif, och ber Israel, den ockuperande makten, att respektera historiskt status quo och att omedelbart upphöra med dessa åtgärder".

Waqf är den muslimska religiösa myndighet som styr platsen.

Det var 2015 som Palestina, medlemsstat i Unesco sedan 2011, började verka för att få igenom texter med endast de arabiska namnen på Tempelberget och Tempeldomen, skriver Jerusalem Post.

I april i år antog Unescos verkställande styrelse just en sådan resolution. Då röstade Sverige för skrivningen, vilket regeringen fick omfattande kritik för. I juli skulle en annan resolution som gällde Jerusalem gå till omröstning, men kuppförsöket i Turkiet kom emellan.

Vad som lagts till i texten sedan juli är en passus där man noterar att Jerusalems Gamla stad och murar vördas av både judar, muslimer och kristna, enligt Jerusalem Post.

Palestinierna har krävt att interationella experter skickas till Jerusalem för att undersöka vad man beskrivit som en israelisk förstörelse av historiska och arkeologiska arvet. De menar att detta har skett på en rad olika sätt, bland annat genom bygget av en spårbana och arkeologiska utgrävningar.

Palestinierna vill även att Unesco tillsätter en permanent observatör i Jerusalem.

Tjugofyra länder röstade för förslaget, bland andra Ryssland, Kina, Iran, Sydafrika, Mexiko och Nigeria. De sex länder som röstade mot var Estland, Litauen, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och USA.

Bland de 26 länder som avstod från att rösta fanns Sverige, Frankrike, Grekland, Italien och Spanien.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kritiserade resolutionen i hårda ordalag efter att den antagits.

– Absurditetens teater fortsätter i Unesco. I dag antog Unesco sitt andra beslut i år där man förnekar det judiska folkets koppling till Tempelberget, vår heligast plats sedan mer än 3 000 år tillbaka, sa han enligt Jerusalem Post.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...