Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En majoritet i riksdagen röstade nej till Stefan Löfven (S) som statsminister. Här syns han under ett möte med EU-nämnden i onsdags. Foto: Anders Wiklund/TT

Ny talmansrunda väntar efter nej till Löfven

Efter riksdagens nej till Stefan Löfven (S) kallar talmannen partiledarna till en ny samtalsrunda. Han gör också klart att han börjar förbereda för ett eventuellt extraval nästa år.

Nyheter · Publicerad 11:32, 14 dec 2018

Talmannen Andreas Norlén kunde bara konstatera att voteringen om Stefan Löfven gick helt efter förhandstipsen – 200 ledamöter röstade nej till Löfven, 116 för.

Norlén har nu avverkat två omröstningar där hans statsministerkandidat röstats ner. Sker det två gånger till måste han kalla till extraval. Norlén gör klart att han, trots att två försök återstår, redan nu kommer att ha ett möte med Valmyndigheten för att förbereda ett extraval.

Norlén skriver i ett pressmeddelande att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extraval.

”Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte”, säger Norlén i ett pressmeddelande.

Men först blir det samtal med alla partiledare igen.

”Detta kommer jag att göra i dag och under helgen. Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen”, säger talmannen.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman inledde röstförklaringen inför omröstningen med att säga att hans partiledare Stefan Löfven är den naturlige ledaren. S har inte gett upp hoppet om att få till stånd en S-MP-regering med Centerpartiet och Liberalerna som stöd, trots havererade förhandlingar.

– Vår dörr står öppen, sade Ygeman.

Centerledaren Annie Lööf hävdar att hennes parti målmedvetet och konstruktivt har arbetat för att bryta dödläget. Beslutet att inleda skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet är den stora positionsförflyttningen som skett under hösten. Men S klarade inte att kompromissa, enligt Lööf.

– Det är sorgligt, säger Annie Lööf och understryker att Centerpartiet verkligen ville nå en lösning.

De misslyckade förhandlingarna, och att S inte kunnat klippa banden till Vänsterpartiet, gör att Centerpartiet röstar nej till Stefan Löfven.

– Nu måste också andra partier ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, säger Lööf.

Hon vill inte svara på vad partiet gör om Ulf Kristersson åter skulle föras fram av talmannen. Förra gången röstade C nej till honom som statsminister med motiveringen att hans regering skulle bli beroende av SD-stöd.

– Vi får återkomma i den frågan, säger Lööf efter omröstningen samtidigt som hon upprepar att Socialdemokraterna och Moderaterna måste ta mer ansvar.

Moderatledaren Ulf Kristersson är redo om han blir ombedd att prövas som statsministerkandidat igen.

– Jag ställer upp för en ny omröstning om talmannen tycker att det är meningsfullt. Vi fick nyss en borgerlig budget och jag tror att en borgerlig regering är bäst lämpad att föra den, säger han.

Liberalernas ledare Jan Björklund sade i sin röstförklaring att Liberalerna var nöjda med uppgörelsen med S, MP, C och L, men att det föll på andra partier.

– Hade resultatet godkänts av alla fyra partier hade Liberalerna varit beredda att trycka gul knapp i dag och släppa fram Stefan Löfven. Men eftersom det inte gick, så röstar vi nej i dag. Inte för att vi är emot en mittenlösning, tvärtom hade den varit välkommen, utan för att den just nu inte gick att åstadkomma, sade Jan Björklund.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor anser att beslutet om budgeten på onsdagen visar att förutsättningarna finns för en borgerlig regering.

– Vill man se en borgerlig politik, bör man rösta för en borgerlig statsminister. Vi röstar därför nej till Stefan Löfven i dag, säger Busch Thor.

Eftersom Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tagit ledigt redogjorde partiets gruppledare Mattias Karlsson för varför SD är helt övertygat om att Stefan Löfven är fel namn som statsminister. Spåren av och händelserna under Löfvens styre sedan 2014 förskräcker, enligt Karlsson.

– Sverige behöver ett ansvarstagande konservativt styre, säger Mattias Karlsson och talar om trängande behov av förnyelse.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...