Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Den kristna kvinnan Asia Bibi i Pakistan får en ny prövning. På bilden, från 2010, syns demonstranter som kräver att hon friges. Foto: K.M. Chaudary / AP / TT

Ny rättegång för hädelsedömd kristen

Brittiska Christian Solidarity Worldwide uppmanar till ett dygn av bön i dag, onsdag, inför att Högsta domstolen i Pakistan imorgon inleder sin prövning av hädelsedomen mot Asia Bibi. Den kristna kvinnan har suttit fängslad sedan 2009, och blivit en symbol för de hårda hädelselagar som drabbar Pakistans icke-muslimska minoriteter särskilt hårt.

Nyheter · Publicerad 08:01, 12 okt 2016

"Hon behöver våra böner mer än någonsin nu", skriver Christian Solidarity Worldwide i en vädjan om förbön för Asia Bibi.

CSW önskar att kristna ber för en friande dom och för att Asia Bibi, som är i 50-årsåldern och har utsatts för förgiftningsförsök i fängelset, ska orka med rättegången. Man ber också om förbön för hennes juridiska biträde, Saiful Malook, och för de tre domare som ska avgöra ärendet.

Också Pakistans omkring sju miljoner kristna, "som kan drabbas av återverkningar, oavsett vilket domslutet det blir", behöver förbön, skriver CSW, liksom alla andra som väntar på rättvisa efter att ha åtalats eller dömts för hädelse.

Högsta domstolen inleder sina förhandlingar i Asia Bibis ärende på torsdag, två år efter att dödsdomen mot henne fastställdes av en domstol i Lahore.

Minst 17 personer har dömts till döden för hädelse i Pakistan och minst 20 personer avtjänar livstidsstraff.

Även om hittills inget dödsstraff verkställts efter en hädelsedom, så har minst fem personer som misstänkts för hädelse mördats i polishäkte de senaste åren - ibland av sina egna vakter, uppger pakistanska Daily Times.

Av de 434 personer som åtalats för hädelse mellan 1953 och 2012, är 258 muslimer, 114 kristna, 57 tilhör gruppen ahmadiyya och fyra är hinduer, enligt en rapport som tidningen hänvisar till.

Anklagelserna mot Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans, och de andra kvinnorna blev upprörda över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna.

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Mohammed för er?" ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen.

Rättegången i Högsta domstolen skulle egentligen ha inletts i mars. Den sköts upp efter avrättningen av Mumtaz Qadri, hyllad som en hjälte av många pakistanier sedan han 2011 mördat en guvernör som gett sitt stöd åt Asia Bibi.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00