Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Många ungdomar oroas över exempelvis krav på sig själva och ekonomi. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ny rapport: Ungdomar allt mer oroliga inför framtiden

Sveriges ungdomar har en allt dystrare syn på livet. Det visar siffror från Ungdomsbarometern i sin nya undersökning ”Back2Shool” som tar tempen på ungdomssverige inför hösten 2023.

Tjejer är generellt mer oroliga än killar.

Nyheter · Publicerad 07:00, 18 sep 2023

I Ungdomsbarometerns undersökningar har de ända sedan 2015 sett en nedåtgående trend för siffrorna där färre unga är hoppfulla inför framtiden och upplever livet som mindre tryggt, meningsfullt och roligt. Sedan hösten 2022 har denna trend förstärkts ytterligare, konstateras i årets undersökning.

– Den här trenden med en lite mörkare bild av livet just nu är något vi har sett sedan 2015, men de senaste två–tre åren har det fallit lite brantare. Pandemin, tuffare ekonomiska tider, krig och en generellt instabilare omvärld har säkert bidragit till detta, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbarometern, i ett pressmeddelande.

2015 svarade 62 procent av ungdomarna i undersökningen att de var hoppfulla inför framtiden, medan siffran för 2023 är nere på 51 procent. Andelen unga som upplever livet som roligt har under samma period minskat från 67 till 58 procent och de som upplever livet som meningsfullt från 72 till 60 procent.

Dock skiljer det sig relativt mycket mellan unga killar och tjejer. Unga killar upplever överlag tillvaron som roligare, enligt undersökningen.

Mest oroas ungdomar, enligt årets rapport, för krav som de ställer på sig själva, följt av ekonomi, krav som omgivningen ställer på dem, sitt utseende och för att bli utbrända.

Den här trenden med en lite mörkare bild av livet just nu är något vi har sett sedan 2015, men de senaste två–tre åren har det fallit lite brantare.

Ungdomsbarometern

• Ungdomsbarometern (UB) har ända sedan 1991 arbetat med att kartlägga attityder och beteendemönster bland svenska ungdomar.

• I årets undersökning intervjuades 1 037 unga mellan 15 och 24 år via en digital webbundersökning, som skedde mellan 7 juli och 2 augusti.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40