Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mamma, pappa och ett barn. Foto: Jessica Gow/TT

Ny rapport: Nu stärks kärnfamiljen

Kärnfamiljen är på frammarsch, detta enligt en ny rapport om familjer på 2000-talet. Men påståendet får mothugg. Att fler gifter sig och att barnafödandet ökar är bara en ”tillfällig bupp”, tror framtidsforskaren Pontus Strimling.

Nyheter · Publicerad 13:51, 12 mar 2017

Sedan mitten av 1900-talet har kärnfamiljen brutits sönder allt mer: Skilsmässorna har skjutit i höjden, ensamhushållen har ökat, färre har gift sig och barnafödandet har gått ner. Men nu ser det ut att vända. Det menar sociologiprofessorn Gösta Esping Andersen, som är författaren bakom en ny rapport om 2000-talets familjer.

– Ingen hade trott att vi skulle se den här återgången, men mönstret är tydligt. Familjen stärks igen, säger han till Sveriges radio.

Enligt rapporten kan man skönja en uppgång av äktenskap, ett ökat barnafödande och allt stabilare partnerskap i många länder, inte minst i Skandinavien.

”Vi har upptäckt att vad medborgare definierar som det idealiska antalet barn inte har förändrats sedan efterkrigstiden” skriver rapportförfattaren, som är verksam vid Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona.

De som börjar förespråka ”mer familj” är, enligt rapporten, samma grupp som tidigare gick i bräschen för ”mindre familj” – det vill säga de högutbildade. De som nu i allt högre grad står för ”mindre familj” är, enligt rapporten, de med låg social status.

Det är dock inte alla som håller med professorn Gösta Esping Andersen i hans kärnfamiljsanalys.

– Jag har väldigt svårt att tro att det här skulle vara något annat än en tillfällig liten bupp, säger framtidsforskaren Pontus Strimling till Sverige radio.

Han menar att utvecklingen i själva verket går i motsatt riktning.

– Den övervägande trenden kommer att gå mot mindre och mindre hushåll, säger han.

Tittar man på Statistiska centralbyråns statistik blir man inte så mycket klokare. Antalet personer som gifte sig år 2016 var visserligen den högsta siffran på fyra år, men jämför man med år 2012, 2010 eller 2008 har siffran sjunkit. Antalet skilda år 2016 var den lägsta siffran på åtta år, men under 2000-talets första nio år var siffran ännu lägre.

Statistiken tar inte hänsyn till att Sveriges folkmängd ökar, den säger heller ingenting om vilken inverkan en hög invandring har på antalet gifta och skilda.

När det gäller barnafödandet har antalet barn per kvinna generellt ökat under 2000-talet. År 1999 låg det på bottennivån 1,5 per kvinna medan det år 2015 låg på 1,85 per kvinna. Men tittar man längre tillbaka i tiden har det minskat.

Något som talar för Gösta Esping Andersens tes är dock de undersökningar som gjorts av forskningsbolaget Kairos Future. Enligt dem har personer som är födda i slutet av 80-talet och början av 90-talet generellt traditionella värderingar. De föredrar ett Svenssonliv framför att vara revolutionslystna rebeller, skriver företaget.

Ingen hade trott att vi skulle se den här återgången, men mönstret är tydligt. Familjen stärks igen.

Antal gifta och skilda

Antalet gifta respektive skilda de senaste fem åren

2016 98 397 44 640

2015 94 765 45 734

2014 96 169 48 079

2013 93 221 49 567

2012 102 685 46 193

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...