Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Foto: Steven Senne/AP/TT

Ny Planned Parenthood-video orsakar politisk storm i USA

Med den andra videon på kort tid där ledare inom Planned Parenthood uttalar sig om försäljning av fosterdelar efter abort, tilltar nu striden kring organisationen i USA. Samtidigt som det från ledande republikaner kommer krav om att slopa mångmiljonstödet, ägnar Planned Parenthood sig åt en lobbyoffensiv.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 jul 2015

Världen idag har tidigare berättat om en video inspelad med dold kamera där en ledande person inom Planned Parenthood i USA, Deborah Nucatola, talar om hur man säljer fosterdelar efter aborter.

Nu har ännu en video släppts av pro life-aktivister och denna gång är det Mary Gatter, medicinskt ansvarig för Planned Parenthood i södra Kalifornien, som resonerar kring hur mycket pengar man ska betala för fosterdelar.

I videon säger Gatter att man inte håller på med detta "för pengarna". Hon diskuterar också hur man kan modifiera abortmetod för att få ett mer "intakt" foster. Enligt federal lag får sättet som en abort genomförs överhuvudtaget inte påverkas av syftet att bevara fostervävnad.

Planned Parenthood intygar i ett nytt uttalande att man håller sig till gällande lagar och menar att den nya videon inte visar på något som skulle vara problematiskt.

På den politiska arenan har filmerna lett till en upptrappning när det gäller striden kring det ekonomiska stödet för Planned Parenthood.

Diane Black, en republikan från Tennessee i Representanthuset, har lagt fram ett lagförslag om att slopa det federala stödet, som uppgår till miljontals dollar årligen.
"Planned Parenthood har blod på sina händer", menar Black.

Republikanerna i Representanthuset hotar också att stämma Deborah Nucatola om hon inte frivilligt kommer till en utfrågning efter hennes uttalanden om försäljning av fosterdelar i videon.

Flera av de republikanska presidentkandidaterna har uttalat sig om behovet av en genomlysning av Planned Parenthood. Jeb Bush sa enligt CNN i ett framträdande nyligen att kongressen nu har all rätt att granska Planned Parenthoods verksamhet.

Men Planned Parenthood tiger inte stilla, enligt Politico har man lanserat en motoffensiv. Man har trappat upp lobbyverksamheten och tagit kontakt med många beslutsfattare för att krishantera.

Ledande demokrater har också uttalat sig och backat upp Planned Parenthood och anklagat pro life-aktivister för att försöka svartmåla verksamheten.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10