HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Nasrin Sjögren, Mats Selander och André Juthe blir Kristna värdepartets språkrör. Foto: Arkiv

Ny ledning för Kristna värdepartiet

Per Kronlid, som fungerat som partiledare för Kristna värdepartiet, kliver tillbaka. Istället valdes tre personer till språkrör när partiet hade sin kongress i helgen. Abortfrågan är fortsatt viktigast för Kristna värdepartiet, men man vill inte ses som ett enfrågeparti, säger André Juthe, en av de nya språkrören.

Nyheter · Publicerad 14:53, 20 apr 2015

Vid kongressen som hölls i Södertälje med ett 50-tal personer närvarande diskuterades eventuella stadgeändringar för att ändra ledningsstruktur i partiet. Man kommer fortfarande att välja en ordförande, men denne får främst uppgifter internt i partiet.

Till språkrör väljs nu Nasrin Sjögren, debattör och skribent, Mats Selander lärare och doktorand i etik och André Juthe, lärare och doktorand i filosofi.

– Det finns flera anledningar till förändringen. Per har burit en tung börda, det kräver mycket tid och fokus att vara partiledare och han känner inte att han kan fortsätta i den rollen. När vi diskuterat vem som ska ta över har vi känt att det är ett sundhetstecken att i motsats till andra partier där det blir maktkamp istället delar på ansvaret, säger André Juthe.

Han menar att det blir en styrka att personer med olika kompetenser och kunskap i olika frågor fungerar som språkrör.

I valet fick Kristna värdpartiet ungefär 3 500 röster, något som André Juthe med lite distans kan se som en positiv notering.

– Vi startade strax innan valet med sex personer och en radikal och annorlunda politik. Nu gäller det att fortsätta växa och sprida vår politik.

Man har arbetat hårt med att utveckla den egna politiken och ta fram program på fler områden. På hemsidan kan man nu läsa detaljerade material när det gäller ekonomi, utbildning, trygghetssystem och försvaret, bland annat. Och även om man inte vill vara ett enfrågeparti, menar André Juthe att just abortfrågan fortsatt är central. Och man hymlar inte med att slutmålet är att abort ska vara förbjudet, men att vägen dit kräver en rad steg. Det kan handla om att erbjuda bättre information till den kvinna som funderar på abort eller att sluta subventionera abortvård, menar han.

Kristna värdepartiet vill se en mindre men mer effektiv stat som fokuserar på det man kallar bastrygghet. Föreningar och andra sammanslutningar, som till exempel trossamfund, ska inte vänta sig statligt stöd med deras politik. Man vill också att barnbidrag, subventioner till förskola och föräldraförsäkringen ska slås samman till en peng som föräldrarna själva får bestämma över. Något som också kan kopplas till abortfrågan.

– Ingen ska behöva göra abort av ekonomiska skäl, säger André Juthe.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...