Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ny film skildrar mirakel vid isvaksolycka

I mer än 45 minuter stod John Smiths hjärta stilla sedan han fallit ner i en isvak och inte lyckats ta sig upp. Men efter att hans mamma bett en bön vid sjukhusbädden började hjärtat slå. Nu kommer filmen Breakthrough om händelsen som även läkare kallat ett ”mirakel”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 22 dec 2018

14-åriga John Smith var ute på en isbelagd sjö i Saint Louis, Missouri, tillsammans med sina kompisar. Plötsligt gav isen vika under deras fötter och de föll ner i det iskalla vattnet. En av pojkarna lyckades ta sig upp medan en annan kompis, som stod i säkerhet, larmade räddningstjänsten.

När räddningspersonalen kom på plats lyckades de få upp en av de två pojkarna som var kvar i vattnet, men John Smith var fångad nere i djupet. CBN News beskriver hur en brandman hoppade ner i vattnet och lyckades få upp John, som då hade varit under vatten i 15 minuter.

– När vi fick upp honom ur vattnet trodde vi inte att han skulle ha en chans. Han var fullständigt livlös och vatten kom ut genom hans näsa, säger brandmannen, Tommy Shine, till CBN och beskriver, hur John Smith började bli blå av syrebrist.

Enligt nationella tv-bolaget NBC News försökte räddningspersonalen göra återupplivningsförsök under 15 minuter innan läkare vid S:t Josephs sjukhus tog vid och fortsatte i ytterligare 27 minuter. Under denna tid hade han varken hjärtslag eller några tecken på liv.

Just när en av läkarna skulle dödförklara pojken, kom Johns mamma, Joyce, in i sjukhusrummet och började be högt.

– Jag kommer bara ihåg att jag sade: ”Åh, helige Ande, jag behöver dig. Jag behöver dig, Herre, snälle ge tillbaka min son”, berättar hon för CBN.

Inom ett par minuter hörde hon någon säga: ”Vi har puls, vi har puls.”

Joyce såg det hela som ett bönesvar och var övertygad om att John nu skulle bli frisk, men läkarna var skeptiska.

– Jag var inte optimistisk, för att vara utan andning och hjärtslag under så lång tid ger med all säkerhet hjärnskada, och en svår sådan, säger läkaren Kent Sutterer till CBN.

Men John Smith skulle komma att återhämta sig bättre än vad läkarna någonsin kunde tro. När han så småningom slog upp ögonen kände han igen sina nära och kära, och efter 16 dagar av vård kunde han kliva ut från sjukhuset utan några bestående men.

– Den enda medicinska faktor som var till Johns fördel är att det var en kallvattendrunkning, säger läkaren Jeremy Garrett, enligt NBC, och syftar på att en nedkyld kropp inte förbrukar så mycket syre.

Han påpekar dock att han och hans kollegor ändå förundras över att Johns hjärna inte tagit skada.

– Det är ett genuint mirakel, säger han, enligt tv-kanalen.

Nu kommer det en spelfilm om de dramatiska händelserna i John Smiths liv. Filmen har titeln Breakthrough och bygger på den bok som mamman, Joyce Smith, skrivit om händelsen. Enligt Christian Post slår filmens trailer rekord genom att ha fått 30 miljoner visningar inom 48 timmar.

Pastorn Samuel Rodriquez, som producerat filmen, gläds över intresset, men poängterar att det inte handlar om att slå rekord.

”Det handlar om att förändra liv. Den här filmen kommer bokstavligen förändra liv”, skriver han på Instagram.

Filmen börjar visas på biografer i USA den 17 april.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...