Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Många av de 20 personer som hittills utnämnts till Facebooks tillsynsstyrelse är öppet kritiska till Donald Trump och förespråkar abort. Foto: Marcio Jose Sanchez

”Ny Facebook-styrelse vill tysta högern”

Facebook har tillsatt en tillsynsstyrelse som ska besluta om vilken information som ska tillåtas på sajten. Från konservativt håll finns en oro för att styrelsen i praktiken kommer att begränsa yttrandefriheten.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 maj 2020

Kritiken kommer från Free Speech Alliance (yttrandefrihetsalliansen, FSA), som är en koalition av drygt 60 konservativa organisationer i USA.

I ett uttalande pekar FSA på att många av de 20 personer som hittills utnämnts till Facebooks tillsynsstyrelse tillhör ”den internationella vänstern”, och exempelvis både är öppet kritiska till USA:s president Donald Trump och ser abort som en rättighet.

Gruppen antyder också att tillsynsstyrelsen är negativt inställd till kristendom, genom att lyfta fram ett uttalande i Kristeligt Dagblad av en av ledamöterna, den tidigare danska statsministern Helle Thorning-Schmidt. Där säger hon att hon ”inte tror på ett evigt liv, frälsning eller himmel och helvete”.

Man påpekar också att tre ledamöter har band till miljardären George Soros och hans stiftelse Open Society, som enligt FSA “finansierar just de grupper i USA som försöker bannlysa konservativa från öppna idéforum”.

“Det är för tidigt att säga hur denna styrelse kommer att besluta. Men det är skrämmande att föreställa sig hur en mäktig vänstergrupp som denna ska se på kontroll av konservativa yttranden – yttranden som försvarar ett fritt företagande, det traditionella äktenskapet, religionsfrihet, de oföddas liv, yttrandefrihet och rätten att bära vapen, för att bara nämna några exempel”, skriver FSA i sitt uttalande.

Michael McConnell är en före detta federal domare i USA och en av fyra ordförande i tillsynsstyrelsen. Han säger till Washington Post att den konservativa oron är ogrundad.

– Till exempel tror jag att en person som är en genuin försvarare av libertarianism men inte har mycket till övers för Trump är en mer effektiv talesperson för Trumps medborgerliga rättigheter än någon som bara stöder honom blint, säger Michael McConnell.

– Vad som räknas är att man står upp för rättvisa, neutralitet och yttrandefrihet, inte var man står politiskt.

Näringslivets medieinstitut i Sverige skriver att tillsynsstyrelsen, som ska bestå av totalt 40 ledamöter, införs efter kritik mot godtyckliga prövningar av vad som tillåts stå på Facebook.

”Tanken är att användare ska kunna överpröva beslut till styrelsen när de anser att material har blivit felbedömt; styrelsen ska därefter fatta beslut om vilket innehåll som Facebook ska tillåta på sin hemsida och besluten kommer likt en domstol vara vägledande för framtida avgöranden,” skriver Pamina Falck, mediegranskare på institutet.

Det är skrämmande att föreställa sig hur en mäktig vänstergrupp som denna ska se på kontroll av konservativa yttranden ...

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...