Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Ny Estoniarättegång inleds – filmare riskerar fängelse

Nu inleds hovrättsförhandlingen om åtalet mot Estoniafilmarna. Två personer i gruppen misstänks ha brutit mot gravfriden när de skickat ned en robot för att dokumentera vraket på Östersjöns botten.

Nyheter · Publicerad 20:00, 26 jan 2022

Passagerarfärjan Estonia förliste på Östersjön en natt i september 1994. Bara 137 av de ombordvarande kunde räddas medan 852 personer omkom.

En tid efter katastrofen beslöts att gravfrid ska råda vid vraket, enligt en särskild lag. Lagen innebär att man inte får dyka vid vraket.

I september 2019 skickade filmaren Henrik Evertsson och hans team ned en dykrobot för att filma vraket. I dokumentärserien ”Estonia– fyndet som förändrar allt” kunde de sedan visa bilder på ett tidigare okänt hål i skrovet.

De båda åtalade, Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson, friades av Göteborgs tingsrätt som ansåg att de inte begått något brott eftersom de arbetare från en tysk båt. Tyskland har inte infört den specifika lagstiftningen som Sverige gjort och som åtalet bygger på.

Den friande domen överklagades dock och ett år senare prövas nu fallet av hovrätten för västra Sverige.

Åklagaren har yrkat att de åtalade ska dömas till villkorlig dom och dagsböter. Till Expressen säger hon samtidigt att filmarna riskerar två års fängelse.

– Vad som hänt är vi helt överens om. Det vi är oense om är om lagen är tillämplig eller inte, säger kammaråklagare Helene Gestrin till TT.

Henrik Evertsson nekar till brott.

– Vi har inte begått något brott, vi gjorde en mycket varsam journalistisk undersökning, säger han till Expressen.

Evertsson säger vidare att han har blandade känslor inför rättegången.

– Det är inte jättekul att vara i rättegång. Samtidigt är jag glad över få framföra mina bästa argument i en huvudförhandling.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10