I en filmad intervju med Dagens Nyheter, berättar både den numera avlidne 64-årige ALS-sjuke Per Maritz och den 77-årige läkaren Staffan Bergström om sina motiv.
Maritz hade egentligen tänkt åka till en dödshjälpsklinik i Schweiz, men det satte coronapandemin stopp för. Sjukdomen ALS räknas som obotlig och han berättar om hur han kom fram till att han ville laga sin egen död.
– Jag ville framför allt ha kontroll över hela mitt liv, inklusive döden. Jag vet att det bara blir värre, värre, värre, värre. Jag kommer aldrig att bli frisk, men jag kan bli fri, säger Per Maritz i intervjun.
När hans plan att få dödshjälp i Schweiz grusades, så valde i stället den 77-årige gynekologläkaren Staffan Bergström, som är förbundsordförande för den dödshjälpsförespråkande organisationen ”Rätten till en värdig död”, att träda in.
– Jag är 77 år, jag har ett 50-årigt läkarliv bakom mig, så jag behöver strängt taget inte läkarlegitimationen, men jag tror att jag kommer att känna lättnad, för att alternativet, att lämna honom i sticket, det vore ett stort medicinskt-etiskt svek, säger Bergström.
I tisdags, vid lunchtid, avslutade så Per Maritz sitt eget liv, och han ska ha avlidit i sällskap av nära familjemedlemmar samt medhjälparen Bergström. Enligt Dagens Nyheter skedde det hela genom att Maritz själv drack en livsfarlig fruktsmoothie. I drycken var det utblandat en dödlig dos sömnmedel, som läkaren Bergström hade örskaffat.
I en intervju med SVT, som gjordes före händelsen, pekar Bergström på att Maritz drabbats av andingssvårigheter och förlamningar på grund av sin sjukdom, och att han vill befria honom från sitt lidande. Han förklarar att han också vill få det juridiskt prövat huruvida en sådan här handling är brottslig och om den kommer att göra att han mister sin läkarlegitimation eller inte.
– Jag vill pröva lagligheten i att vara med när han avslutar sitt liv, med villkoret att han själv intar de här medicinerna för egen hand. Han är så pass rörlig i sin enda hand så att han kan tömma glaset som jag har förberett för honom, med de här läkemedlen som jag vet är dödande, förklarar Bergström.
Svenska Läkarförbundet är dock motståndare till dödshjälp, inklusive så kallat ”assisterat döende”. Torsten Mossberg, som är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, förklarar varför i en intervju med Dagens Nyheter.
– Vi anser att läkare inte ska göra annat än att bota och lindra. Tilliten är väldigt viktig – en patient ska aldrig behöva tveka på en läkares avsikter. Vi har också den farhågan att äldre och trötta människor som inte vill vara till last för anhöriga eller samhället ska känna sig pressade att välja den utvägen, säger han.
Förbundet är visserligen posititvt till en parlamentarisk utredning i frågan, vilket flera politiker har efterfrågat, men läkaren Staffan Bergströms tilltag, däremot, är Mossberg kritisk till.
– Jag håller med om att de här frågorna inte har belysts tillräckligt, men jag tycker inte det ska göras genom att testa rätts- och legitimationssystemet på det här sättet, säger han.
I en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades på nätet på torsdagseftermiddagen, kräver Staffan Bergström nu också, tillsammans med över 80 andra debattörer, att regeringen tillsätter en utredning om förutsättningarna för laglig dödshjälp. Debattörerna hänvisar i artikeln till ett beslut i Kanadas högsta domstol, som 2015 slog fast att dödshälp i vissa situationer skulle vara ”en mänsklig rättighet” i landet.
Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare, Jacob Rudenstrand, menar i en kommenterar på Facebook att det kanadensiska domslutet fått flera negativa följder. Bland annat hänvisar han till uppgifter om att funktionsnedsatta ska ha pressats att ta emot dödshjälp genom att inte få andra insatser som skulle kunna ha hjälpt dem.