Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

En gynekolog har hjälpt en ALS-sjuk man att ta sitt liv, nu vill dödshjälpsförespråkare se en utredning av frågan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ny dödshjälpsdebatt efter assisterat självmord

Den svenska debatten om dödshjälp aktualiserades i tisdags då den dödshjälpsförespråkande läkaren Staffan Bergström hjälpte en ALS-sjuk man att ta sitt eget liv. Bergström riskerar nu att förlora sin läkarlegitimation och utreds för brottsmisstanke, vilket han välkomnar.

Nyheter · Publicerad 18:07, 16 jul 2020

I en filmad intervju med Dagens Nyheter, berättar både den numera avlidne 64-årige ALS-sjuke Per Maritz och den 77-årige läkaren Staffan Bergström om sina motiv.

Maritz hade egentligen tänkt åka till en dödshjälpsklinik i Schweiz, men det satte coronapandemin stopp för. Sjukdomen ALS räknas som obotlig och han berättar om hur han kom fram till att han ville laga sin egen död.

– Jag ville framför allt ha kontroll över hela mitt liv, inklusive döden. Jag vet att det bara blir värre, värre, värre, värre. Jag kommer aldrig att bli frisk, men jag kan bli fri, säger Per Maritz i intervjun.

När hans plan att få dödshjälp i Schweiz grusades, så valde i stället den 77-årige gynekologläkaren Staffan Bergström, som är förbundsordförande för den dödshjälpsförespråkande organisationen ”Rätten till en värdig död”, att träda in.

– Jag är 77 år, jag har ett 50-årigt läkarliv bakom mig, så jag behöver strängt taget inte läkarlegitimationen, men jag tror att jag kommer att känna lättnad, för att alternativet, att lämna honom i sticket, det vore ett stort medicinskt-etiskt svek, säger Bergström.

I tisdags, vid lunchtid, avslutade så Per Maritz sitt eget liv, och han ska ha avlidit i sällskap av nära familjemedlemmar samt medhjälparen Bergström. Enligt Dagens Nyheter skedde det hela genom att Maritz själv drack en livsfarlig fruktsmoothie. I drycken var det utblandat en dödlig dos sömnmedel, som läkaren Bergström hade örskaffat.

I en intervju med SVT, som gjordes före händelsen, pekar Bergström på att Maritz drabbats av andingssvårigheter och förlamningar på grund av sin sjukdom, och att han vill befria honom från sitt lidande. Han förklarar att han också vill få det juridiskt prövat huruvida en sådan här handling är brottslig och om den kommer att göra att han mister sin läkarlegitimation eller inte.

– Jag vill pröva lagligheten i att vara med när han avslutar sitt liv, med villkoret att han själv intar de här medicinerna för egen hand. Han är så pass rörlig i sin enda hand så att han kan tömma glaset som jag har förberett för honom, med de här läkemedlen som jag vet är dödande, förklarar Bergström.

Svenska Läkarförbundet är dock motståndare till dödshjälp, inklusive så kallat ”assisterat döende”. Torsten Mossberg, som är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, förklarar varför i en intervju med Dagens Nyheter.

– Vi anser att läkare inte ska göra annat än att bota och lindra. Tilliten är väldigt viktig – en patient ska aldrig behöva tveka på en läkares avsikter. Vi har också den farhågan att äldre och trötta människor som inte vill vara till last för anhöriga eller samhället ska känna sig pressade att välja den utvägen, säger han.

Förbundet är visserligen posititvt till en parlamentarisk utredning i frågan, vilket flera politiker har efterfrågat, men läkaren Staffan Bergströms tilltag, däremot, är Mossberg kritisk till.

– Jag håller med om att de här frågorna inte har belysts tillräckligt, men jag tycker inte det ska göras genom att testa rätts- och legitimationssystemet på det här sättet, säger han.

I en debattartikel i Dagens Nyheter som publicerades på nätet på torsdagseftermiddagen, kräver Staffan Bergström nu också, tillsammans med över 80 andra debattörer, att regeringen tillsätter en utredning om förutsättningarna för laglig dödshjälp. Debattörerna hänvisar i artikeln till ett beslut i Kanadas högsta domstol, som 2015 slog fast att dödshälp i vissa situationer skulle vara ”en mänsklig rättighet” i landet.

Svenska evangeliska alliansens biträdande generalsekreterare, Jacob Rudenstrand, menar i en kommenterar på Facebook att det kanadensiska domslutet fått flera negativa följder. Bland annat hänvisar han till uppgifter om att funktionsnedsatta ska ha pressats att ta emot dödshjälp genom att inte få andra insatser som skulle kunna ha hjälpt dem.

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier