Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ny dansk kyrkominister ”ett skämt” enligt kyrkan

I augusti var han på väg att lämna Folkekirken i protest mot att samkönade par inte kan säga ja framför prästen. Nu är Manu Sareen nyutnämnd kyrkominister – och kritiken haglar från alla håll.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 okt 2011

Knappt hade Danmarks nya statsminister, Helle Thorning-Schmidt, (S) kungjort sin ministerlista förrän stormen brakade lös.
Att 44-årige Manu Sareen, Radikale venstre, RV, blir ny kyrko- och jämställdhetsminister har inte bara väckt förvåning utan också ilska i skilda läger.
I den del av Folkekirken som står för en traditionell kristendom, befarar man att Sareens inställning till kyrklig vigsel av samkönade par kommer att få allvarliga följder för kyrkans framtid.
– Det kan mycket mer än väl bli ett helt könsneutralt ritual, och då är vi några stycken som på allvar kommer i kläm i folkekirken, säger Henrik Højlund, präst i Jylland, till Kristeligt Dagblad, och tillägger:
– Manu Sareen har till den milda grad signalerat likgiltighet inför hela institutionen - och nu ska han vara dess chef. Det är ju att göra hela folkekirken till åtlöje.
Även inom oppositionen är kritiken hård. Christian Langballe, Dansk folkepartis talesman i kyrkliga frågor, beskriver Sareens okunskap om folkekirken som gränslös:
– Att säga att man ska lämna kyrkan därför att homosexuella inte kan gifta sig, har ingen mening. Det är ju folketinget som stiftar lagarna och frågan är inte en intern kyrklig angelägenhet.

Själv säger Manu Sareen att han kan förstå att hans utnämning av några uppfattas som kontroversiell. Men att skälet kan kopplas till hans tal om utträde avvisar han.
– Det är på grund av min etnicitet. Det är det i alla fall många som har sagt till mig, säger han till Kristeligt Dagblad.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...