Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Efter upprepade attacker mot Egyptens kristna, flyr nu kopterna landet. Beräkningar visar att runt 250 000 kan ha försvunnit vid årets slut. Foto: Scanpix

Ny attack mot kopterna

Mot de 3 000 kompromisslösa islamisterna hade kopterna inte en chans. Mobben stack först deras kyrka i brand. Därefter fick de se flera av sina hem plundras för att sedan också sättas eld på. Enligt ett ögonvittne skedde allt på uppmaning av imamer.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 okt 2011

Världen idag har tidigare berättat om hur islamistiskt våld tvingar Egyptens kristna – kopterna – på flykten. Bara sedan mars månad har över 97 000 kristna lämnat landet, en siffra som bedömare tror kan stiga till 250 000 innan året är slut. Och fredagen den 30 september fick kopterna åter känna av salafisternas raseri och intolerans. I samband med att fredagsbönen hade avslutats, gick 3 000 extremister till attack mot de kristna i byn Elmarenab i Aswan, cirka 900 kilometer söder om Kairo.

Efter att de hade satt eld på kyrkan, Mar Gerges, – S:kt George – gav de sig på fyra kristna hem och två butiker – alla i närheten av kyrkan – som först skövlades, därefter brändes ner.
Enligt www.christiantoday.com uppger Michael Ramzy, en av byborna, till lokala medier, att imamer i 20 moskéer hade hetsat till angreppet.
– De uppmanade folk att samlas och förstöra kyrkan, riva ner kopternas hem och plundra deras egendomar, säger han.

Några personskador har inte rapporterats efter attacken. Mar Gerges var den tredje kyrkan som bränts ner av olika mobbar på den senaste sju månaderna. Därutöver har ett stort antal kyrkor i år plundrats eller på andra sätt attackerats, häribland bombattentatet på nyårsafton mot De två helgonens kyrka i Alexandria, då 23 personer dog och åtskilliga svårt skadade.
Spänningarna i Elma­renab startade i slutet av augusti, då en renovering av kyrkan tände extremisternas vrede. För att tvinga kopterna att gå med på kraven, blockerade islamisterna, varav en stor del tros vara salafister, ingången till kyrkan.
De hotade kopterna på gatorna och gjorde dem i praktiken till gisslan i deras egna hem. Efter ett möte mellan militära ledare och byns äldste gick kopterna med på att ta ner alla kors och klockor på kyrkans utsida.
Efter detta följde ett kortvarigt lugn, för bara veckan senare krävde samma mobb att de nyuppförda kupolerna skulle tas bort. När prästerna förklarade att kyrkan då skulle kollapsa, hotade muslimerna att bränna den.

Dessutom hävdade de att byggnaden i själva verket var ett sjukhus och inte en kyrka och därmed olaglig.
Men den ursprungliga kyrkan har stått på samma plats i 100-talet år, och så sent som i fjol fick församlingen tillstånd av guvernören i Aswan att återuppföra den som en kyrka.
Fotnot: Salafismen, som är en inriktning inom sunniislam, vill återgå till religionen som den praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter Muhammed. De är bokstavstrogna, accepterar inga tolkningar av religionen eller Koranen och tar avstånd från ett modernt muslimskt synsätt.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda