Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Efter upprepade attacker mot Egyptens kristna, flyr nu kopterna landet. Beräkningar visar att runt 250 000 kan ha försvunnit vid årets slut. Foto: Scanpix

Ny attack mot kopterna

Mot de 3 000 kompromisslösa islamisterna hade kopterna inte en chans. Mobben stack först deras kyrka i brand. Därefter fick de se flera av sina hem plundras för att sedan också sättas eld på. Enligt ett ögonvittne skedde allt på uppmaning av imamer.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 okt 2011

Världen idag har tidigare berättat om hur islamistiskt våld tvingar Egyptens kristna – kopterna – på flykten. Bara sedan mars månad har över 97 000 kristna lämnat landet, en siffra som bedömare tror kan stiga till 250 000 innan året är slut. Och fredagen den 30 september fick kopterna åter känna av salafisternas raseri och intolerans. I samband med att fredagsbönen hade avslutats, gick 3 000 extremister till attack mot de kristna i byn Elmarenab i Aswan, cirka 900 kilometer söder om Kairo.

Efter att de hade satt eld på kyrkan, Mar Gerges, – S:kt George – gav de sig på fyra kristna hem och två butiker – alla i närheten av kyrkan – som först skövlades, därefter brändes ner.
Enligt www.christiantoday.com uppger Michael Ramzy, en av byborna, till lokala medier, att imamer i 20 moskéer hade hetsat till angreppet.
– De uppmanade folk att samlas och förstöra kyrkan, riva ner kopternas hem och plundra deras egendomar, säger han.

Några personskador har inte rapporterats efter attacken. Mar Gerges var den tredje kyrkan som bränts ner av olika mobbar på den senaste sju månaderna. Därutöver har ett stort antal kyrkor i år plundrats eller på andra sätt attackerats, häribland bombattentatet på nyårsafton mot De två helgonens kyrka i Alexandria, då 23 personer dog och åtskilliga svårt skadade.
Spänningarna i Elma­renab startade i slutet av augusti, då en renovering av kyrkan tände extremisternas vrede. För att tvinga kopterna att gå med på kraven, blockerade islamisterna, varav en stor del tros vara salafister, ingången till kyrkan.
De hotade kopterna på gatorna och gjorde dem i praktiken till gisslan i deras egna hem. Efter ett möte mellan militära ledare och byns äldste gick kopterna med på att ta ner alla kors och klockor på kyrkans utsida.
Efter detta följde ett kortvarigt lugn, för bara veckan senare krävde samma mobb att de nyuppförda kupolerna skulle tas bort. När prästerna förklarade att kyrkan då skulle kollapsa, hotade muslimerna att bränna den.

Dessutom hävdade de att byggnaden i själva verket var ett sjukhus och inte en kyrka och därmed olaglig.
Men den ursprungliga kyrkan har stått på samma plats i 100-talet år, och så sent som i fjol fick församlingen tillstånd av guvernören i Aswan att återuppföra den som en kyrka.
Fotnot: Salafismen, som är en inriktning inom sunniislam, vill återgå till religionen som den praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter Muhammed. De är bokstavstrogna, accepterar inga tolkningar av religionen eller Koranen och tar avstånd från ett modernt muslimskt synsätt.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier