Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Nuri Kino fick pris av minister

Den svenska organisationen "A demand for action" har fått pris för sitt arbete för Mellanösterns utsatta kristna. Journalisten Nuri Kino tog emot priset av Libanons justitieminister i en ceremoni där även landets utrikesminister och turistminister deltog.

Nyheter · Publicerad 18:32, 10 nov 2017

Priset delas ut av organisationen Syriac League, en frivilligorganisation vars ordförande är rådgivare åt Libanons president.

"Till aktivisten Nuri Kino för hans engagemang och outtröttliga arbete, och för hans organisations ansträngningar i kampen för Mellanösterns kristna – och hjälp till flyktingar”, stod det på plaketten som Nuri Kino mottog vid en galamiddag i Beirut på onsdagen.

A demand for action, ADFA, registrerades som frivilligorganisation i Sverige 2014 och har sedan dess arbetat både med olika hjälpprojekt och med att föra de kristnas talan i media och i internationella fora som FN och EU.

– Utmärkelsen betyder väldigt mycket för oss. Vi är ödmjukt tacksamma, vi volontärer, våra sponsorer och alla andra som är del i denna kamp, skriver Nuri Kino till Världen idag från Libanon.

– Jag blev rörd till tårar när de ropade upp vad våra volontärer åstadkommit, jag tänkte på alla flyktingar vi har träffat, allt det svåra arbete och att vi faktiskt gör det helt ideellt.

ADFA har hjälpt till att starta en vårdklinik i Libanon, och bygger upp ett barnhem i Syrien i samarbete med företagaren Gunilla von Platen och den syrisk-ortodoxe patriarken. Organisationen har varit med om att producera fyra dokumentärfilmer och lett olika välgörenhetsprojekt.

Men framför allt har ADFA arbetat med opinionsbildning.

– Vi har gett kristna och andra minoriteter en röst på ett sätt som inte tidigare har gjorts, i traditionella medier så som Newsweek och New York Times och i sociala medier, skriver Nuri Kino.

– Vi har tillsammans med bland andra Lars Adaktusson jobbat hårt för att få folkmordet erkänt. Vi har bidragit till att resolutionen [om folkmord] har passerat i Europaparlamentet och den amerikanska kongressen.

Den kristdemokratiske europaparlamentarikern Lars Adaktusson stod bakom den resolution som Europaparlamentet antog hösten 2016 om att beteckna jihadisternas etnoreligiösa utresningar av assyrier/kaldéer/syrianer, armenier, yazidier och andra icke-muslimska grupper i Syrien och Irak som ett folkmord.

I sitt tacktal på onsdagen berättade Nuri Kino om hur organisationen startades sommaren 2014.

"Kort innan Mosul i norra Irak invaderades [av IS], så förutsåg vi, volontärer i hela världen, att vi stod på tröskeln till ett folkmord. Den 2 juli 2014 skickade vi ut tusentals mejl med rapporter, olika filer, fakta och kontaktinformation till människor på marken i Irak och Syrien", sa han inför ministrar och andra prominenta gäster, bland annat biskopar, vid ceremonin.

"Mejlen skickades till lagstiftare, världsledare, frivilligorganisationer, FN och media i hela världen. Det fanns ett tomrum: de mest utsatta grupperna behövde en internationell röst. Inom loppet av några månader hade ADFA bjudits in till Vita huset, den amerikanska kongressen, Bryssel och huvudstäder i hela världen".

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...

May sågas på hemmaplan efter EU-toppmötet

Brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av beska reaktioner på hemmaplan efter gårdagens brexitdiskussioner i Bryssel.