Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Nu sprider kyrkorna påskens budskap på nya sätt

Coronapandemin och regeringens bestämmelse om sammankomster med högst 50 personer har tvingat landets kyrkor att söka efter nya sätt att fira påskhögtiden. Men corona rår inte på korsets budskap, som ändå kommer att gå ut på många olika sätt under påskhelgen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 apr 2020

Världen idag har tittat runt i kristenheten och funnit att det kommer att hända mycket i församlingarna och att många nu tar nya grepp även om det är få som kommer att sitta i kyrkbänkarna.

Den pågående coronapandemin har vänt upp och ner på det mesta av det vanliga, så även kyrkornas möjligheter att inbjuda till traditionella gudstjänster under påskhelgen. I stället har församlingarna fått vara kreativa och hitta alternativa lösningar till att utföra sitt uppdrag – ge evangeliet till människor.

– Vi befinner oss i en kris och då är det extra viktigt att fortsätta fira gudstjänst tillsammans, även om det blir på ett annat sätt än vad vi är vana vid, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, i ett pressmeddelande.

Hillsong Sverige har gått ut med en förhoppning om att tusentals människor ska delta i nattvardsfirandet från sina hem när deras gudstjänster webbsänds.

Filadelfiakyrkan i Stockholm sänder också sina påskgudstjänster online och har även öppnat en samtalsjour, dit ensamma och oroliga kan höra av sig för att samtala och, om man vill, få förbön.

Familjegudstjänsten brukar vara en viktig del av påskhögtiden i många kyrkliga sammanhang, men det nuvarande läget i samhället stoppar de flesta möjligheter till sådana sammankomster. Det finns dock alternativ.

Gruppen ”Therése Crona med vänner” bjuder in till att ta del av den inspelade barnmatinén ”Därför firar vi påsk”. Från början var gruppen bokad till en samling i slutet av mars, men då den samlingen fick genomföras utan publik blev den till en inspelning, som finns att ta del av på Diö missionsförsamlings hemsida.

Smyrnakyrkan i Göteborg bjuder, via sin Youtubekanal, med den som vill på en resa man kallar ”Åtta dagars vandring i Jerusalem år 30”. Ambitionen är att steg för steg följa Jesus genom den vecka som för alltid förändrade världen, och man stannar upp inför Jesu undervisning om tidens slut och vår framtid.

Det handlar om ögonblicken då Jesus tvättade lärjungarnas fötter samt instiftandet av nattvarden. Man vill uppmana till att stanna upp och förundras över att Gud låter sig korsfästas, över gravens mörker och över jublet, tillsammans med alla troende, vid den tomma graven på uppståndelsens morgon.

Kungsportskyrkan i Huskvarna har spelat in en andakt som komplement till övriga webbsända gudstjänster. Andakten, som är tillgänglig via församlingens hemsida från och med skärtorsdagen, innehåller förkunnelse samt välkända sånger som församlingen hoppas ska ge glädje och hopp till äldre människor som upplever ensamhet i dessa dagar.

– Vi kallar det för en påsk­andakt som är något kortare jämfört med en vanlig gudstjänst, säger Kungsportskyrkans föreståndare David Axelsson.

De större konferenser som var planerade att äga rum under påskhelgen 2020 är inställda eller framflyttade. Till exempel kommer ”Det finns hopp”, som skulle ägt rum i Lidköping med bland annat Sebastian Stakset som talare, att arrangeras vid senare tillfälle.

Ungdomskonferensen ”Tre dagar” i Huskvarna är även den inställd, men inbjuder via sin hemsida till livesändning av ett kvällsmöte under långfredagskvällen. ”Vi vill prisa Guds namn och få lovsjunga honom, oberoende av plats” skriver Tre dagar på sin Facebooksida.

Dock kommer Hope Church i Vetlanda att genomföra sin planerade påskfestival genom onlinemöten. Alla samlingar sänds live och man kan också vara med och chatta, få förbön och interagera på andra sätt.

En rundvandring på de större frikyrkoförsamlingarnas hemsidor visar, generellt sett, ett rikligt utbud av webbsända gudstjänster under påskhelgen. I de mindre församlingarna ser det olika ut.

Equmeniakyrkan, till exempel, har ingen generell avrådan, utan varje församling beslutar själv om man vill och kan fira gudstjänst utifrån föreskrifter från Folkhälsomyndigheten. Samfundet uppmuntrar samtidigt till vandringsgudstjänster samt gudstjänster via nätet eller telefonkedja.

Inom Svenska kyrkan arrangeras fortfarande en del gudstjänster med få deltagare. Svenska kyrkan i Borlänge är dock ett exempel på en församling som ställer in samtliga gudstjänster i påsk.

Svenska kyrkan i Haninge konstaterar att det blir en annorlunda påsk med webbsända gudstjänster och andakter, men skriver på sin webbplats:

”Bönen kan inget virus i världen stoppa. Den kan inte sättas i karantän. Bönen har vi alltid och överallt tillgång till.”

Även public service erbjuder tv och radio med kristet innehåll under påskhelgen. Såväl långfredagens gudstjänst som påskdagens högmässa i SVT sänds från Nederluleå kyrka. Sveriges radio P1 sänder påskdagsgudstjänst från Umeå stads kyrka.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier