Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vid rikstinget i Umeå tidigare i år. Foto: Samuel Björk

Nu ökar pressen på Göran Hägglund

På kvällen för riksmötets öppnande uttalade riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) orden som många gått och väntat på. I en intervju med Svenska Dagbladets nätupplaga konstaterade han att det är dags för Göran Hägglund att ställa sin plats till förfogande.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 sep 2011

Missnöjesstormen mot Kristdemokraternas opinionssituation tilltar för varje dag som går.

Under förra veckan uttalade sig partimedlemmar på olika nivåer i organisationen om att partiet behöver vinna tillbaks väljarförtroendet, och att lämna regeringen kanske är den enda vägen för detta.

”En regeringskris är självfallet inget önskvärt och heller inget självändamål. Men de som anser att alliansregeringen till varje pris måste hållas samman får då säga hur många fler gånger Kristdemokraterna ska tvingas dra det korta strået i regeringens förhandlingar.” konstaterade Leif Hallberg i en debattartikel i Expressen. Hallberg, som är ledamot i partistyrelsen och ordförande för partiets seniorförbund konstaterade i fredagsnumret av Världen idag att det var dags att lyfta upp frågan ordentligt.

– I det längsta vill man ju tro att man i gemensamma ansträngningar kan få partiet att lyfta och att det ska bli någon framgång med regeringssamarbetet, sa Leif Hallberg.

 

På kvällen för riksmötets öppnande uttalade sig riksdagsledamoten Roland Utbult till Svenska Dagbladets politikblogg, Politik direkt, att det nu är dags för Göran Hägglund att ställa sin plats till förfogande.

– Jag ville svara ärligt vad jag tycker, säger Roland Utbult till Världen idag.

– Efter att ha backat fem val i rad så behöver vi en förändring, menar han.

Utbult tycker dock att Hägglund har en stor kapacitet i debatterna och när det gäller att göra goda saker utifrån Socialdepartementet.

– Det är som att det inte räcker, när vi backar på det sätt vi gör, konstaterar Utbult.

Varför har det dröjt så pass lång tid innan kritiken mot partiledningen börjat märkas i det offentliga?

– Man försöker så långt som möjligt att dra upp sådana här frågor internt, men det är klart att det också finns en rädsla hos människor att uttala sig, speciellt när man är kritisk, säger Utbult till Världen idag, som menar att om man är kritisk så måste man också vara beredd att ta ansvar.

På frågan om vilket ansvar Utbult själv är beredd att ta svarar han att han vill vara med och påverka så mycket som möjligt.

– Vi har en potential att bli större.

Skulle du till och med acceptera en nominering till ordförande?

– Den frågan är för tidigt ställd. Nu är det viktigt att vi samlar ihop oss till en ny tydlig politik som berör människor i Sverige, säger Utbult.

 

Flera högt uppsatta källor inom Kristdemokraterna som Världen idag har talat med ger samma bild som den Roland Utbult talar om. En säger:

”Det är ingen som vill utmana honom innan han självmant kliver av”.

Kritiken är svidande: 

”Det verkar som att han sitter i en bubbla på socialdepartementet utan förankring i vare sig riksdagsgrupp eller partistyrelse.”

En annan säger till Världen idag: 

”Det finns ingen återvända. Inom en månad kommer Hägglund att självmant kliva av."

 

Samuel Björk

samuel.bjork@varldenidag.se

 

>> LÄS MER:

 

Roland Utbult, riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Foto: Scanpix

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...