Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Egyptier firar efter att Mursi tvingats bort från presidentposten. ”Hej då Mursi” är budskapet på arabiska. Bland de kristna finns nu starka förhoppningar om en bättre framtid, både för dem och för hela landet. Foto: Amr Nabil/AP Scanpix

Nu jublar kristna...

Att president Muhammed Mursi arresterats och fråntagits sitt ämbete är goda nyheter för de flesta egyptier.Det menar Ramez Atallah, direktor vid The Bible Society i Egypten.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 jul 2013

Ramez Atallah har sitt kontor i huvudstaden Kairo, som varit centrum för den största revolutionen i det moderna Egypten, och det som hänt nu är mycket större än 2011, säger han.
– Dubbelt så många människor har varit på gatorna jämfört med 2011. Folk i alla åldersgrupper och från olika religioner samlas för ett Egypten. Du kan kalla det för en revolution eller ett uppror, men det är först och främst ett enande för landet Egypten, säger direktorn på telefon.

Under den nu avsatte Muhammed Mursi upplevde Egypten en radikalisering av islam. Den närhet som muslimer och kristna kände under revolutionen 2011 försvann under Mursi, då politisk islam tog över och blev militant. Det gjorde att kristna miste friheten att uttrycka sina åsikter. Nu hoppas Atallah att friheten ska komma tillbaka.
– Jag längtar efter den frihet jag kände då jag växte upp i Egypten på 1950-talet och den frihet vi upplevde under revolutionen 2011. Vi behöver nu bygga ett land med respekt och tolerans för alla religiösa grupper och politiska åsikter, menar bibelsällskapets direktor.

Han har inget emot att tillhöra en kristen minoritet i ett land där de flesta är muslimer. Hellre det än att bo i ett sekulärt land.
– Men vi måste respektera varandra och bygga ett Egypten med öppenhet och frihet för alla.
Även längre söderut i Egypten jublar kristna över det de beskriver som en ny tid av frihet.
Pastor Victor Sadek leder en församling i staden Aswan, drygt 80 mil söder om Kairo.

– Situationen för de kristna under Mursi var mycket lik situationen för de flesta egyptier. Många led, de var utan jobb, saknade vatten, elektricitet och bränsle. Helt grundläggande behov blev inte mötta under hans styre, säger Sadek. Han är glad för att Mursi nu sitter i husarrest.
– Han uppmuntrade sina anhängare att döda sina motståndare. Han var hjärntvättad liksom brödraskapet, eftersom han uppmanade till att försvara islam med blod och våld. Att sätta honom i husarrest var ett riktigt beslut. Så slipper vi mer blodsutgjutelse och splittring av det egyptiska folket, säger Sadek.

Ledaren för församlingen i Aswan ser framför sig en strålande framtid för Egypten. Han tror att revolutionen kommer att ge landet en ny möjlighet att behålla sin position bland grannländerna.
– Med en ny grundlag som fundament hoppas jag som pastor och församlingsledare att en ny regering kommer att garantera jämlikhet för alla invånare, inklusive de kristna. Jag hoppas också på en lag som garanterar frihet till att fira gudstjänster och praktisera den kristna tron.
Pastorn beskriver händelse-utvecklingen som "ett mirakel från Gud".
– Det är ett mirakel och vi är så tacksamma för det som har skett.

Bjørn Olav Hammerstad / Norska Dagen
redaktionen@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier