Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

I drygt ett år har experter arbetat med att återställa den vackra mosaiken i Födelsekyrkan i Betlehem. Och nu, lagom till julaftonens midnattsmässa, är de färdiga. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Nu glimrar mosaiken i Födelsekyrkan

I århundraden har den varit övertäckt med sot, och på sistone dessutom dold av byggställningar. Men lagom till jul är den berömda mosaiken i Födelsekyrkan, byggd över den grotta där det sägs att Jesus föddes, färdigrestaurerad.

Nyheter · Publicerad 08:00, 24 dec 2018

Födelsekyrkan ligger i den numera huvudsakligen palestinska staden Betlehem, strax utanför Jerusalem. De senaste 15 månaderna har experter rengjort och reparerat det som finns kvar av de ursprungliga mosaikväggarna från 1100-talet.

125 kvadratmeter, av vad som en gång var 2 000 kvadratmeter av glittrande guld och glas, har bevarats. Resten har gått förlorat till fukt, krig, jordbävningar och tidens tand.

Ovanför kyrkans mittskepp syns nu sju änglar, inramade av guld, som verkar ha landat på en bädd av grönt gräs. Varje ängel är placerad bredvid ett fönster, som är tänkt att symbolisera gudomligt ljus. En av änglarna upptäcktes under restaureringen, efter att under åratal ha varit täckt av gips.

– Mosaiken är gjord av bladguld som fogats mellan glasplattor, berättar Marcello Piacenti, vars italienska familjeföretag genomfört restaureringen.

– Mindre stenbitar har enbart använts för ansikten och vissa kroppsdelar.

Födelsekyrkan uppfördes redan på 300-talet, på uppdrag av kejsar Konstantin och hans mor, Helena, och är en av de äldsta kyrkorna som fortfarande är i bruk. Då perserna invaderade nuvarande Israel i början av 600-talet och förstörde så gott som alla kyrkor, besparades just Födelsekyrkan. Orsaken sägs vara målningarna som visade männen från Östern, klädda i persiska kläder.

På julafton hålls numera varje år en midnattsmässa i Födelsekyrkan, vilken lockar tusentals.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...