Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

I drygt ett år har experter arbetat med att återställa den vackra mosaiken i Födelsekyrkan i Betlehem. Och nu, lagom till julaftonens midnattsmässa, är de färdiga. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Nu glimrar mosaiken i Födelsekyrkan

I århundraden har den varit övertäckt med sot, och på sistone dessutom dold av byggställningar. Men lagom till jul är den berömda mosaiken i Födelsekyrkan, byggd över den grotta där det sägs att Jesus föddes, färdigrestaurerad.

Nyheter · Publicerad 08:00, 24 dec 2018

Födelsekyrkan ligger i den numera huvudsakligen palestinska staden Betlehem, strax utanför Jerusalem. De senaste 15 månaderna har experter rengjort och reparerat det som finns kvar av de ursprungliga mosaikväggarna från 1100-talet.

125 kvadratmeter, av vad som en gång var 2 000 kvadratmeter av glittrande guld och glas, har bevarats. Resten har gått förlorat till fukt, krig, jordbävningar och tidens tand.

Ovanför kyrkans mittskepp syns nu sju änglar, inramade av guld, som verkar ha landat på en bädd av grönt gräs. Varje ängel är placerad bredvid ett fönster, som är tänkt att symbolisera gudomligt ljus. En av änglarna upptäcktes under restaureringen, efter att under åratal ha varit täckt av gips.

– Mosaiken är gjord av bladguld som fogats mellan glasplattor, berättar Marcello Piacenti, vars italienska familjeföretag genomfört restaureringen.

– Mindre stenbitar har enbart använts för ansikten och vissa kroppsdelar.

Födelsekyrkan uppfördes redan på 300-talet, på uppdrag av kejsar Konstantin och hans mor, Helena, och är en av de äldsta kyrkorna som fortfarande är i bruk. Då perserna invaderade nuvarande Israel i början av 600-talet och förstörde så gott som alla kyrkor, besparades just Födelsekyrkan. Orsaken sägs vara målningarna som visade männen från Östern, klädda i persiska kläder.

På julafton hålls numera varje år en midnattsmässa i Födelsekyrkan, vilken lockar tusentals.

KD-ledaren öppnar för samtal med SD

Politik. Kristdemokraternas partistyrelse har beslutat att partiet ska kunna samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna och...

Kränker kvinnors rättigheter – belönas av FN

Världen. Iran har fått en plats i FN-organet UN Women som arbetar för kvinnors rättigheter. Detta meddelades strax efter att man i landet dömt en kvinnlig...

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...