Den 1 januari tas undantaget för ringa nedskräpningsförseelse bort från miljöbalken. Då kan den som blir påkommen med att kasta bort en cigarettfimp, en snusprilla, ett kolapapper, ett tuggummi eller liknande dömas till böter på 800 kronor.
Sedan tidigare är det straffbart att slänga glasflaskor, engångsgrillar och andra större föremål omkring sig.
Det blir samtidigt möjligt att avgiftsbelägga producenter för att täcka det allmännas kostnader för hantering av nedskräpat avfall.
Med början den 1 januari införs dessutom en rad åtgärder för att minska användningen av engångsplast.
Framför allt förbjuds bestick, sugrör, ballongpinnar, tops, omrörare för drycker, muggar som består av mer än 15 procent plast, tallrikar samt muggar och matlådor av expanderad polystyren. Den som serverar mat eller dryck i en engångsmugg eller matlåda måste erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken serverad i ett flergångsalternativ.
Det blir dessutom förbjudet att använda konfetti utomhus.
Vissa produkter i engångsplast ska vara märkta, plastflaskor för dryck ska innehålla återvunnen plast och dryckesbehållare ska utformas så att korken är fäst vid behållaren. Dessutom införs producentansvar för fiskeredskap och cigaretter, och retursystemet för plastflaskor och metallburkar utökas.
Förändringarna genomförs i enlighet med EU:s engångsplastdirektiv, som ska minska förekomsten av plast i nauren och havet.
Enligt Håll Sverige rent består 80–85 procent av det marina skräpet i EU av plast. Av detta utgörs 50 procent av plastprodukter för engångsbruk och 27 procent av fiskerelaterade föremål. Vissa produkter får stora konsekvenser för djur och natur när de blir skräp – såsom långa och smala sugrör, som lätt kan fastna i till exempel näsan på ett djur.
Andra, såsom produkter i expanderad polystyren, är svåra att återvinna och fragmenteras lätt.