Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Rosina Nafuna Wanda, mamma till mördade studenten Selpha Aoko Wanda, står här bakom dotterns kusin Teresa Apiyo och andra anhöriga, med bilder av Selpha. Bilden togs på torsdagen i Nairobi, då de hämtade Selphas kvarlevor inför hennes begravning. Foto: Ben Curtis / AP / TT

Nu begravs offren i Kenya

Sörjande anhöriga har samlats i Nairobi och väntat i upp till en vecka på att få hämta kvarlevorna av offren för skärtorsdagens massaker på högskolan i Garissa. Kenyanska kyrkoledare kräver nu att myndigheterna garanterar säkerheten för alla kenyaner.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 apr 2015

Ledarna för de stora kyrkorna i Kenya besökte på torsdagen i förra veckan ett bårhus i Nairobi, där de träffade anhöriga till offren för skärtorsdagens attentat i Garissa då 148 personer dödades, varav de flesta var kristna studenter. Kyrkoledarna uttryckte sitt deltagande i sorgen och gjorde också ett gemensamt uttalande där massakern fördömdes:
– Samtidigt som vi uppmanar våra kristna att vara fredligt sinnade, kommer vi inte att förbli tysta när de fortsatt blir massakrerade, sade kyrkoledarna, skriver Daily Nation.

Kyrkorna representerades av bland andra kardinal John Njue från katolska kyrkan, anglikanske prästen Eliud Wabukala, metodistpastorn Joseph Ntombura och pastor David Riitho Gathanju från Östafrikas presbyterianska kyrka. Kyrkoledarna höll ett dagslångt möte där de diskuterade situationen innan de mötte de drabbade familjerna, uppger Daily Nation.

Prästen Wabukala sade att kyrkorna fortfarande försöker greppa den skräck, hjälplöshet och smärta som de mördade unga studenterna, skolpersonalen och säkerhetsvakterna fick genomlida, och det fysiska och psykiska lidandet hos de överlevande som nu vårdas.

Under veckan fortsatte kropparna efter offren för blodbadet på högskolan i Garissa att föras till Nairobi där anhöriga fått identifiera kvarlevorna. För att trösta de sörjande har många frivilliga Röda korset-medarbetare funnits på plats vid det bårhus i Nairobi dit offrens kroppar förts. De har mött människor i svår förtvivlan, rapporterar AP som talat med Sammy Mwangi, en av Röda korsets rådgivare.

– Man måste finnas där, säger han, vare sig det gäller att omfamna en sörjande förälder eller att bara vara närvarande utan att säga något. Han berättar om en kvinna som miste sin syster i terrordådet. Hon var tvungen att sälja en kyckling för att ha råd med bussresan till Nairobi för att identifiera systern, och var så upprörd att hon inte kunde prata. Efter några dagar blev hon lugnare, men så hände ytterligare en tragedi, då en anhörig omkom i en bilolycka på väg för att göra henne sällskap.

Ett tv-team från BBC som fått komma in på högskolan har skildrat den fruktansvärda förödelsen, med byggnader fulla av kulhål, och blodfläckar från offren som sköts till döds av fyra män från islamistiska gruppen al-Shabaab under det dagslånga dramat. Många av de dödade fick sätta livet till enbart för att de var kristna.
Kyrkoledarna förklarade i sitt uttalande att de var chockade över information om att myndigheterna fått varningar från säkerhetstjänsten om en förestående attack, utan att vidta åtgärder.

– Det är tydligt att det existerar allvarliga luckor i befälsordningen inom våra säkerhetsmyndigheter. Vi kommer inte att ge upp när det gäller att påminna regeringen om att ta sitt ansvar för att beskydda alla kenyaner på större allvar.

Enligt Daily Nation har flera västerländska ambassader i Nairobi informerat regeringen om underrättelseuppgifter som varnat för en nära förestående terrorattack.

Enligt några diplomatiska sändebud ska uppgifterna kunna ha bidragit till att förhindra massakern i Garissa, skriver tidningen. Uppgifterna förnekas dock av utrikesminister Amina Mohamed, som uppger att ingen information varit så specifik att man kunnat agera utifrån den.

För att stötta överlevande från terrordådet har Frankrikes regering beslutat att betala ett års skolavgifter för 109 studenter som skadades.

– Vi är här för att stötta era ungdomar genom utbildning. Vi måste visa solidaritet med den kenyanska regeringens kamp mot de människor som vill sprida fruktan genom att attackera våra utbildningsinstitutioner och hota yttrandefriheten, sade Frankrikes biståndsminister Annick Girardin vid ett besök på Moi University i Nairobi på torsdagen, skriver Standard Digital.

Över 600 av de överlevande studenterna i Garissa kommer att förflyttas och får fortsätta sina studier i staden Eldoret i västra Kenya, uppger tidningen.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier