Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

En majoritet av Norges barnmorskor vill behålla dagens abortlagstiftning. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Norska barnmorskor vill nyttja samvetsfrihet om gränsen höjs

Var fjärde barnmorska i Norge vill utnyttja samvetsfrihet om gränsen för fri abort förlängs fram till vecka 18. Det visar en undersökning som gjorts av landets barnmorskeförbund, Jordmorforbundet NSF.

Höjs gränsen till vecka 22 tänker närmare hälften hänvisa till samvetsfriheten.

Nyheter · Publicerad 10:00, 15 sep 2021

Undersökningen visade att 75 procent av förbundets medlemmar vill behålla dagens abortlag, med fri abort till och med vecka 12.

Av de barnmorskor som svarade hade sex procent redan använt sig av reservationsrätten, alltså den rätt till samvetsfrihet som är inskriven i den norska abortlagen.

Men den andelen väntas öka kraftigt om politikerna utvidgar rätten till fri abort, skriver tidningen Sykepleien.

Om rätten till fri abort utsträcks till vecka 18 – den gräns för fri abort som gäller i Sverige – uppger var fjärde barnmorska att hon eller han skulle använda sig av reservationsrätten. Utvidgas fri abort till vecka 22 skulle 48 procent av de svarande hänvisa till sin samvetsfrihet och avstå från att medverka till abort.

Barnmorskeförbundets ledare Hanne Charlotte Schjelderup varnar för att aborträtten kommer att ifrågasättas om gränsen för fri abort förlängs.

– Både bland vårdpersonal och befolkningen i stort. Det vore olyckligt när dagens lag har så stort stöd, säger hon till Sykepleien.

Hanne Charlotte Schjelderup säger att det finns delade meningar om abort bland förbundets medlemmar.

– Men undersökningen visar tydligt att ännu fler kommer att reserva sig mot abort om gränsen dras så pass nära gränsen för barnets livsduglighet.

Hon hänvisar i sitt resonemang till barnmorskors erfarenhet av foster som levt efter en sen abort.

– På Rikshospitalet har barnmorskor tidigare rapporterat om en olycklig praxis där fler än tio foster aborterats utan att det varit något fel på dem. I några fall slog hjärtat mellan 45 och 90 minuter innan det stannade, säger hon till Sykepleien.

Barnmorskeförbundet är också kritiskt till att Arbeiderpartiet vill slopa dagens system med nämnder. Dessa ger tillstånd till sena aborter mellan vecka 12 och 18.

– Det finns i dag inget bra alternativ till att ge kvinnan medicinsk information eller till att värna en kvinna som är i en utsatt situation. Det kan hända att kvinnor som pressas, och som själva vill behålla barnet, [framöver] kommer att pressas till abort senare i graviditeten, säger Hanne Charlotte Schjelderup.

Det finns i dag inget bra alternativ till att ge kvinnan medicinsk information eller till att värna en kvinna som är i en utsatt situation.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier