Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

En majoritet av Norges barnmorskor vill behålla dagens abortlagstiftning. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Norska barnmorskor vill nyttja samvetsfrihet om gränsen höjs

Var fjärde barnmorska i Norge vill utnyttja samvetsfrihet om gränsen för fri abort förlängs fram till vecka 18. Det visar en undersökning som gjorts av landets barnmorskeförbund, Jordmorforbundet NSF.

Höjs gränsen till vecka 22 tänker närmare hälften hänvisa till samvetsfriheten.

Nyheter · Publicerad 10:00, 15 sep 2021

Undersökningen visade att 75 procent av förbundets medlemmar vill behålla dagens abortlag, med fri abort till och med vecka 12.

Av de barnmorskor som svarade hade sex procent redan använt sig av reservationsrätten, alltså den rätt till samvetsfrihet som är inskriven i den norska abortlagen.

Men den andelen väntas öka kraftigt om politikerna utvidgar rätten till fri abort, skriver tidningen Sykepleien.

Om rätten till fri abort utsträcks till vecka 18 – den gräns för fri abort som gäller i Sverige – uppger var fjärde barnmorska att hon eller han skulle använda sig av reservationsrätten. Utvidgas fri abort till vecka 22 skulle 48 procent av de svarande hänvisa till sin samvetsfrihet och avstå från att medverka till abort.

Barnmorskeförbundets ledare Hanne Charlotte Schjelderup varnar för att aborträtten kommer att ifrågasättas om gränsen för fri abort förlängs.

– Både bland vårdpersonal och befolkningen i stort. Det vore olyckligt när dagens lag har så stort stöd, säger hon till Sykepleien.

Hanne Charlotte Schjelderup säger att det finns delade meningar om abort bland förbundets medlemmar.

– Men undersökningen visar tydligt att ännu fler kommer att reserva sig mot abort om gränsen dras så pass nära gränsen för barnets livsduglighet.

Hon hänvisar i sitt resonemang till barnmorskors erfarenhet av foster som levt efter en sen abort.

– På Rikshospitalet har barnmorskor tidigare rapporterat om en olycklig praxis där fler än tio foster aborterats utan att det varit något fel på dem. I några fall slog hjärtat mellan 45 och 90 minuter innan det stannade, säger hon till Sykepleien.

Barnmorskeförbundet är också kritiskt till att Arbeiderpartiet vill slopa dagens system med nämnder. Dessa ger tillstånd till sena aborter mellan vecka 12 och 18.

– Det finns i dag inget bra alternativ till att ge kvinnan medicinsk information eller till att värna en kvinna som är i en utsatt situation. Det kan hända att kvinnor som pressas, och som själva vill behålla barnet, [framöver] kommer att pressas till abort senare i graviditeten, säger Hanne Charlotte Schjelderup.

Det finns i dag inget bra alternativ till att ge kvinnan medicinsk information eller till att värna en kvinna som är i en utsatt situation.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00