Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

En majoritet av Norges barnmorskor vill behålla dagens abortlagstiftning. Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Norska barnmorskor vill nyttja samvetsfrihet om gränsen höjs

Var fjärde barnmorska i Norge vill utnyttja samvetsfrihet om gränsen för fri abort förlängs fram till vecka 18. Det visar en undersökning som gjorts av landets barnmorskeförbund, Jordmorforbundet NSF.

Höjs gränsen till vecka 22 tänker närmare hälften hänvisa till samvetsfriheten.

Nyheter · Publicerad 10:00, 15 sep 2021

Undersökningen visade att 75 procent av förbundets medlemmar vill behålla dagens abortlag, med fri abort till och med vecka 12.

Av de barnmorskor som svarade hade sex procent redan använt sig av reservationsrätten, alltså den rätt till samvetsfrihet som är inskriven i den norska abortlagen.

Men den andelen väntas öka kraftigt om politikerna utvidgar rätten till fri abort, skriver tidningen Sykepleien.

Om rätten till fri abort utsträcks till vecka 18 – den gräns för fri abort som gäller i Sverige – uppger var fjärde barnmorska att hon eller han skulle använda sig av reservationsrätten. Utvidgas fri abort till vecka 22 skulle 48 procent av de svarande hänvisa till sin samvetsfrihet och avstå från att medverka till abort.

Barnmorskeförbundets ledare Hanne Charlotte Schjelderup varnar för att aborträtten kommer att ifrågasättas om gränsen för fri abort förlängs.

– Både bland vårdpersonal och befolkningen i stort. Det vore olyckligt när dagens lag har så stort stöd, säger hon till Sykepleien.

Hanne Charlotte Schjelderup säger att det finns delade meningar om abort bland förbundets medlemmar.

– Men undersökningen visar tydligt att ännu fler kommer att reserva sig mot abort om gränsen dras så pass nära gränsen för barnets livsduglighet.

Hon hänvisar i sitt resonemang till barnmorskors erfarenhet av foster som levt efter en sen abort.

– På Rikshospitalet har barnmorskor tidigare rapporterat om en olycklig praxis där fler än tio foster aborterats utan att det varit något fel på dem. I några fall slog hjärtat mellan 45 och 90 minuter innan det stannade, säger hon till Sykepleien.

Barnmorskeförbundet är också kritiskt till att Arbeiderpartiet vill slopa dagens system med nämnder. Dessa ger tillstånd till sena aborter mellan vecka 12 och 18.

– Det finns i dag inget bra alternativ till att ge kvinnan medicinsk information eller till att värna en kvinna som är i en utsatt situation. Det kan hända att kvinnor som pressas, och som själva vill behålla barnet, [framöver] kommer att pressas till abort senare i graviditeten, säger Hanne Charlotte Schjelderup.

Det finns i dag inget bra alternativ till att ge kvinnan medicinsk information eller till att värna en kvinna som är i en utsatt situation.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier