Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Norsk dokumentärserie granskar frågetecken kring Estonia

Omständigheterna kring en av de värsta fartygskatastroferna i modern tid, Estonias förlisning, granskas i en norsk dokumentärserie. Nu har en en förundersökning mot två svenskar, som i samband med inspelning ska ha dykt vid vraket och därmed brutit gravfriden, inletts.

Nyheter · Publicerad 11:27, 26 mar 2020

Det är Discovery Media i Norge som i sex avsnitt granskar omständigheterna kring Estonias förlisning.

– Under åren efter olyckan har flera obesvarade frågor uppkommit. Överlevande och efterlämnade har kämpat i flera år för nya utredningar och granskningar. Hittills har de inte nått fram, säger Hanne McBride, mediechef på Discovery Media.

– Vi hoppas kunna bidra med ny information och belysa fler sidor för en ny generation. Det finns många moment i denna sak.

Produktionsbolaget är en del av Discovery Inc, världens ledande medie- och underhållningsföretag inom dokumentärområdet. Discovery har sedan starten i USA 1985 vuxit till en verksamhet som i dag finns i över 170 länder och når 1,4 miljarder tittare.

I Norge är flaggskeppet bland bolagets kanaler TV Norge. I Sverige finns bland annat Kanal 5 och Kanal 9 i utbudet.

– Produktionen har redan varit föremål för stor internationell pressbevakning efter filmning runt vraket. Ett tyskt fartyg var ute på Östersjön för vår räkning i samband med produktionen av dokumentärserien, säger Hanne McBride.

– De tog med sig undervattenskameror och genomförde dykningar i området. Detta är kontroversiellt eftersom området kring vraket snabbt förklarades som en gravplats. Vi har gjort en grundlig genomgång inför dykningarna, både etiska och juridiska.

– Syftet med hela dokumentärprojektet är att få närmare svar på vad som faktiskt hände, och då är undersökningar av skrovet ett mycket viktigt element, betonar Hanne McBride.

Hon beskriver hur dykningarna gjordes med så kallade Rov-kameror.

– Vi har inte gått ut med detaljer kring uppdraget. Det var en större besättning med på fartyget, förtydligar hon.

Kammaråklagare Helene Gestrin på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet har i Sverige inlett en förundersökning med anledning av dykningarna.

– Den pågår fortfarande, säger hon till Världen idag.

– Det jag kan säga är att det rör sig om två misstänkta personer. Jag kan i nuläget inte bedöma när jag kan fatta slutligt beslut i ärendet. Det handlar om brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia.

– Vad misstanken rent konkret består i – vi kallar det dykverksamhet – det vill jag inte uttala mig om just nu. Lagstiftningen täcker inte enbart svenska medborgare, den finns i flera olika länder.

Men Norge har inte skrivit på?

– Norge har inte skrivit på, nej. Om det har funnits norrmän ombord så är det sådana saker som ingår i utredningen. Det har inte skett någon tillämpning av den här lagen så jag vill vänta med att uttala mig om vilka som lagen täcker och inte täcker. Lagstiftningen är oprövad och ingen praxis finns.

Serien produceras av produktionsföretaget Monster och producent är Frithjof Jacobsen, politisk kommentator på norska Dagens Näringsliv.

Han vill inte kommentera hur många nationaliteter som var med på fartyget.

Var du själv med?

– Det vill jag inte uttala mig om. Det handlar om vilka metoder och vilka källor vi har. Så mycket kan jag säga att jag är norsk. Som tur är så har vi i Norge våra egna lagar, säger Frithjof Jacobsen.

– Estonias förlisning skakade om en hel värld. Att en relativt ny passagerarfärja skulle förlisa så snabbt, utan någon form av förvarning, var nästan otänkbart. Tjugofem år efter att fartyget sjunkit vill vi titta på hela historien med en ny och kritisk blick.

Den 28 september 1994 lämnade passagerarfärjan MS Estonia Estland, på väg i Östersjön mellan Tallin och Stockholm. Av de 989 passagerarna ombord dödades 852 personer. Fartyget sjönk så snabbt att de flesta av passagerarna aldrig kom ut ur fartyget.

– I sex avsnitt kommer vi att söka ledtrådar och teorier om en av de värsta olyckorna i Nordens historia. Serien kommer att prata om smuggling av militära hemligheter, om djupa konflikter mellan sjöfarts- och säkerhetsexperter, om hemligheter och konspirationsteorier, om spelet bakom kulisserna och om hur de som förlorade nära och kära sitter kvar med en extra börda eftersom de aldrig får de svar de söker, avslutar Frithjof Jacobsen.

Under åren efter olyckan har flera obesvarade frågor uppkommit. Överlevande och efterlämnade har kämpat i flera år för nya utredningar och granskningar. Hittills har de inte nått fram.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00