Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Den kanadensiske pastorn Hyeon Soo Lim eskorteras till domstolen i Pyngyang, december 2015. Foto: Jon Chol Jin, AP, TT

Nordkorea släpper kanadensisk pastor

Nordkorea har, mitt i det uppblossade ordkriget med omvärlden, frigett en livstidsdömd kanadensisk pastor. Han kommer att läggas in på sjukhus direkt för vård. Kanadas premiärminister Justin Trudeau tackar Sverige för hjälpen med frisläppandet.

Nyheter · Publicerad 10:58, 10 aug 2017

Pastorn var dömd till livstids hårt straffarbete anklagad för "omstörtande verksamhet". Han har nu släppts av humanitära skäl, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

En kanadensisk delegation har varit på plats i Pyongyang för att diskutera fallet.

"Kanadas regering har aktivt engagerat sig i herr Lims fall på alla nivåer. Jag vill speciellt tacka Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, för att man hjälpt oss", säger Justin Trudeau i ett uttalande, och tillägger att man inte kan säga så mycket mer om arbetet med fallet.

Hyeon Soo Lim är född i Sydkorea och är pastor i en kyrka i Toronto. Enligt tidningen Charisma News har han varit i Nordkorea fler än 100 gånger för att distrubera nödhjälp till vårdhem och barnhem.

Han dömdes i december 2015 efter att då ha suttit fängslad sedan i februari. Han har i statliga medier, förmodligen under tvång, erkänt brott mot staten.

Lim väntas återvända till Kanada på torsdagen och kommer att läggas in på sjukhus direkt vid ankomst, på begäran av hans fru, enligt en källa.

– Det har bekräftats att kanadensiska tjänstemän och läkare flyger med pastor Lim, säger källan.

Lims familj har blivit allt mer oroliga för hans hälsa efter fallet med den amerikanska studenten Otto Warmbier. Han dömdes i fjol till 15 års fängelse i Nordkorea och återvände till USA i juni, i koma. Han avled efter några dagar i hemlandet.

I Nordkorea sitter fortfarande tre amerikanska medborgare fängslade. Ett förbud för amerikaner att resa till landet träder i kraft den 1 september på grund av risken att bli kvarhållen i diktaturen.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...