Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Amerikanen Matthew Miller, till vänster, och den amerikanske missionären Kenneth Bae, till höger, släpptes av Nordkorea på lördagen. Amerikanen Jeffrey Fowley, som varit fängslad för att ha lämnat en bibel efter sig på en seglarklubb, släpptes för några veckor sedan. Foto: Wong Maye-E / AP

Nordkorea har släppt amerikanska fångar

På lördagen kom beskedet om att Nordkorea släpper den amerikanske missionären Kenneth Bae och amerikanen Matthew Miller. USA riktar ett särskilt tack till Sverige för att ha bidraget till frisläppandet.

Nyheter · Publicerad 20:02, 8 nov 2014

Missionären Bae, född i Sydkorea, greps 2012, anklagad för att ha planerat en "religiös statskupp", rapporterar New York Times. Matthew Miller, 25, greps tidigare i år. Båda dömdes till många års straffarbete för "fientliga handligar" mot regimen.
På lördagen kom alltså beskedet om att de har släppts och är på väg hem till USA.

Chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, James Clapper, hade personligen åkt till Nordkorea för att förhandla om att få de två amerikanerna frisläppta. Detaljer om hur förhandlingarna har gått till har inte offentliggjorts, och det är oklart om James Clapper har träffat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, men en tjänsteman på amerikanska UD uppger för AFP att det inte handlar om en så kallad "quid pro quo"-uppgörelse, det vill säga någon form av utbyte.
På lördagen uttryckte amerikanske presidenten Barack Obama tacksamhet över att Bae och Miller släppts. Han berömde också Clapper för att ha lyckats med "ett utmanande uppdrag".

Sverige är så kallad skyddsmakt för USA i Nordkorea, då USA inte har några diplomatiska förbindelser med landet. Det innebär att Sveriges ambassad i Pyongyang också representerar USA. I den egenskapen har Sverige varit i kontakt med Kenneth Bae och Matthew Miller under tiden de varit fångar, för att se att de behandlats väl, uppger svenska UD för TT.
Det amerikanska utrikesdepartementet tackar nu den svenska regeringen "för dess outtröttliga insatser" för att få Bae och Miller frisläppta.
På frågan om även Sverige deltagit i förhandlingarna mellan USA och nordkoreanska myndigheter hänvisar svenska UD till sin amerikanska motsvarighet, som i sin tur inte ger någon kommentar i frågan med hänvisning till att de frisläppta amerikanerna fortfarande är på väg hem, uppger TT.

Lördagens frigivande av de två amerikanerna kommer bara några veckor efter att amerikanen Jeffrey Fowley, som anklagats för att ha lämnat en bibel efter sig på en seglarklubb, släpptes i oktober. Även vid Fowleys frigivande riktades ett särskilt tack från amerikanskt håll till Sverige.
Nu spekuleras det i att frigivandena tyder på att Pyongyang och Kim Jong-un försöker förbättra relationerna med USA.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...