De som ser upp till honom strålar av fröjd, deras ansikten behöver inte rodna av skam.
Psaltaren 34:6

Världen idag

Till vänster, Carl Larsons förlaga till tavlan "Midvinterblot". Enligt Nordiska museet så är det ytterst oklart om den hedniska föregångaren till den kristna julen över huvudtaget funnits. I stället är det troligt att julfirandet kom till när Norden kristnades.

Nordiska museet: Alltid bara varit kristen högtid

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 dec 2013

Ofta har man hört att den svenska julen från början inte är en kristen högtid utan härstammar från förkristna traditioner att fira vintersolståndet med ett midvinterblot eller julblot.
Enligt Nordiska museet så är detta bara föreställningar som "man ur forskningssynpunkt måste avfärda eftersom det saknas belägg och källor", skriver museet på sin hemsida.
Enligt museet så hade vintersolståndet ingen känd betydelse i bondesamhället mer än att man visste att dagarna före jul innebar att dag och natt var lika långa.
Det finns uppgifter som talar om att man under vikingatiden haft offerfester som tros vara förelöpare till den kristna julen. Det menar man är ytterst oklart att det överhuvudtaget har funnits.
"Det troliga får sägas vara att julen uppstod när Sverige och Norden kristnades och att den hade mycket litet att göra med förkristet kultbruk" skriver museet.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

USA/Israel. USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna. – Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade...