Nooshi Dadgostar tog över som ny partiledare för Vänsterpartiet 2020 och har blivit känd som en stridbar politiker, inte minst när hon fällde Stefan Löfvens regering sommaren 2021.
Inför årets riksdagsval har hon deklarerat att partiet nu vill ha ministerposter för att stödja en socialdemokratisk regering.
Även om Vänsterpartiet de senaste åren tydligare börjat lyfta frågor om religionsfrihet, håller man fast vid sin strävan att förbjuda alla konfessionella friskolor.
När man tittar på sammansättningen på kristna skolor, som utgör majoriteten av de här skolorna, så är det ett väldigt blandat elevunderlag med olika socioekonomiska bakgrunder, olika religioner och etnicitet. Varför är de här skolorna ändå ett problem?
– De är ju konfessionella av en anledning får man utgå från, och har en viss religion och en viss inriktning. Vi tycker att det är så viktigt att barn i unga år möts, med olika trosuppfattningar, att man har en bänkgranne som kanske har en annan trosuppfattning än en själv, för att kunna prata med och lära känna varandra. Det är också det vi kommer att möta efter skoltiden, då är det viktigt att man i sin barndom också har skolan som mötesplats, så att vi inte segregerar barn utifrån religion eller andra skäl.
En annan aspekt av det här är de undersökningar från bland andra Sveriges kristna råd som visar att kristna elever upplever kränkningar både från lärare och elever i kommunala skolor och att det finns en sekulär eller ateistisk norm på skolorna som man hamnar i problem om man bryter emot. Vad tänker du om det?
– Där lyfter du kärnan i detta vilket gör det väldigt förståeligt för mig att man väljer en konfessionell skola, om man inte känner sig hemma i en annan fristående eller kommunal skola. Det är ett jätteproblem, det är vår plikt och vårt ansvar att se till att inget barn känner sig diskriminerat eller negativt behandlat för att den har en viss trosuppfattning. Och att man ska underlätta på olika sätt att utöva sin religion även i skolan.
– Det betyder inte att vi vill ha konfessionella skolor, däremot kan det mycket väl, som det gör i riksdagen, finnas bönerum för elever. På det sättet kan man möjliggöra rum för religion, det är väldigt viktigt tycker jag.
Nooshi Dadgostar menar att det måste finnas frihet för troende elever att sätta på sig de religiösa symboler man vill utan att uppleva kränkningar. Hon talar gärna om att motverka segregation och att förebygga klyftor i samhället.
Men när frågan om Ung vänsters kontroversiella formulering i sitt principprogram, att man vill verka för ett ”kommunistiskt samhälle”, kommer upp så blir svaren väldigt korthuggna.
Vad tänker du om Ung vänsters skrivning?
– Inte bra.
Varför?
– Nej jag tycker inte det, av uppenbara skäl.
För du någon dialog med Ung vänster om detta?
– Jag har talat om det mycket tydligt för dem.