Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Nominering av polischef blir politisk stridsfråga

Nyheter · Publicerad 14:57, 11 dec 2018

För en månad sedan nominerades Moshe ”Chiko” Edri av ministern för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, till nästa polischef. Nomineringen godkändes av premiärminister Benjamin Netanyahu, men i kommittén som granskar den etiska sidan av liknande utnämningar, och som leds av tidigare domare i Högsta domstolen, Eliezer Goldberg, gick nomineringen inte igenom.

Goldberg menade att beskyllningarna om våldsamt beteende från Edris sida, samt en rutinmässig eftergift av hastighetsböter till poliser, inte uppvisar ett bra exempel för allmänheten.

Ärendet har nu blivit en het potatis mellan den politiska höger- och vänstersidan och kan till slut komma att hamna i Högsta domstolen. Erdan har sagt att han vill fortsätta kämpa för Edris utnämning och hoppas att regeringens juridiska rådgivare kommer att acceptera att rekommendationen från Goldberg-kommittén ignoreras.

Men Högsta domstolen står troligtvis på Goldbergs sida, och resultatet blir förmodligen att Erdan tvingas finna en annan kandidat till posten som polischef. Regeringen har nog med kriser att hantera och behöver välja sina strider med omsorg.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...