Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

New Wine vill utrusta Guds folk för en skakig tid

I en tid av krig, pandemi och hot om världskrig kallar Jesus sin församling tillbaka till fokus på evangeliet om Guds rike. Det tror New Wines ledningsteam, som har valt detta som tema för årets sommarkonferens.

– Vi får bli uppmuntrade och styrkta mitt i allt detta, säger rörelsens nyblivne ledare, Paul Orlenius.

Nyheter · Publicerad 20:00, 30 jun 2022

Efter två års pandemiuppehåll kan New Wine äntligen hålla sin allkristna sommarkonferens igen i Vänersborgs arena. Rörelsens nyblivne ordförande och nationella ledare, Paul Orlenius, är en av alla de som har sett fram emot evenemanget.

– Det känns gott att få samlas som hela Guds folk och möta vännerna igen efter alla dessa skärmkonferenser, säger han till Världen idag.

Orlenius är även pastor och föreståndare för Citykyrkan i Stockholm.

Mellan 700 och 800 personer är föranmälda till konferensen, vilket är färre än innan pandemin, men en hel del anmäler sig vanligtvis på plats.

Årets tema, Evangeliet om riket, är hämtat från Matteusevangeliets 24:e kapitel, där Jesus talar om tider av krig, pest och förföljelse. Perspektivet under konferensen kommer att vara hur det ser ut i världen och vilket fokus Jesus ger oss som individer och församlingar i den här skakiga tiden, förklarar Paul Orlenius.

– Jesus kallar oss tillbaka till att fokusera på att evangeliet ska förkunnas och gestaltas för alla, på Guds närvaro och på vad Gud kan göra. Det är inte säkert att tiderna blir bättre men vi får bli uppmuntrade och styrkta mitt i allt detta.

Förmiddagarna ägnas åt bibelstudier, som ska ge en tydlig bibelförankring kring temat. De leds av sydafrikanen Derek Morphew, som även höll i bibelstudierna under ledarkonferensen i mars. Han är pastor, församlingsplanterare och teologikonsult med rötter i Vineyardrörelsen.

– Derek har jobbat väldigt nära John Wimber och gjort en enorm research i Guds rikes teologi, säger Orlenius.

Under eftermiddagarna erbjuds seminarier om att leva i Guds närvaro och i Andens kraft, att göra alla folk till lärjungar samt att söka stadens bästa genom diakoni och evangelisation.

Ett par storseminarier hålls av Paul och Becky Harcourt, huvudpastorer i den anglikanska Londonförsamlingen All Saints´ Woodford Wells. Han är nationell ledare för New Wine England och hon är en del av det nationella ledarskapet. Båda har besökt sommarkonferensen flera gånger tidigare.

– Paul och Becky är varma, skarpa och utrustande i sitt sätt att undervisa. Att få höra hur de lever ut evangeliet i sin församling blir till stor uppmuntran för oss.

Kvällsmötena, som är öppna för alla, innehåller som vanligt mycket lovsång och tillbedjan, profetisk förkunnelse om vad Gud säger i den här tiden och förbön. En viktig del av detta är att man lyssnar in och ger kunskapens ord om olika sjukdomar och behov bland de församlade, som man sedan ber för.

Förutom de internationella talarna predikar New Wine-ledarna Hans Wolfbrandt, Kim Brynte och Paul Orlenius.

Parallellt hålls även en ungdomskonferens och en barnkonferens.

– Det känns kul att kunna samla och utrusta dem på samma sätt som de vuxna, säger Paul Orlenius.

Jesus kallar oss tillbaka till att fokusera på att evangeliet ska förkunnas och gestaltas för alla.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier